Un cap de setmana ben aprofitat

El dissabte 10 de juliol, 10 voluntaris anàrem a la zona del riu de Civís per acabar els treballs de senyalització vertical que vàrem iniciar fa dos mesos, seguint les indicacions de la gent de Sant Joan Fumat.

Els voluntaris foren: Ramon Bosch, Eusebio Garcia i Xavier Oliver, de Girona, que són els que més han treballat en aquesta zona; Paco Penella, Josep Maria Vila i Mn. Xavier Pont, de Lleida; Oscar Tadeo, que vingué de la Cerdanya; Ramon Camats, d’Artesa de Segre; Enrique Tormo, de Barcelona, i Jordi Piferrer, de Vilassar de Dalt.

Els treballs d’aquest cap de setmana consistien en col·locar rètols indicant el camí vell de Sant Joan Fumat a la Farga de Moles (Camí Ral) i desbrossar aquests camins, repassant també els senyals blau i groc.

Com vam dir en la notícia anterior de 16 de juny de 2021, tenim ben localitzat i senyalitzat el camí ral, que era el camí que seguien els carrabiners de frontera vigilant que ningú pogués passar cap a Andorra. Per altra part tenim també net i ben senyalitzat el camí de baixada des de la Collada de la Torre fins el riu de Civís, que era el que seguien els fugitius i els contrabandistes.

Per als qui vulguin aprofundir en els esdeveniments històrics que succeïren l’any 1937 en aquesta zona del riu de Civís és interessant que llegeixin les pàgines 115 a 128 del llibre “Camino de Liberación“.

En acabar els treballs anàrem a dinar a la fonda la Masia, de Peramola, i a continuació en dirigírem a Pallerols on Mn. Xavier celebrà l’Eucaristia. Allà trobàrem un grup de 35 nois i monitors dels centres d’esplai Lantegui y Noray, de Pamplona, que estan passant 15 dies fent excursions pel camí Pallerols-Andorra. Uns quants d’aquests nois col·laboraren col·locant un panell indicatiu del tram 2 del camí, que va des de Pallerols fins a la Ribalera.

Un dia de treball molt intens i ple de satisfacció per haver pogut col·laborar en la senyalització del camí, que ajudarà a tanta gent de tot el món que de manera creixent acudeixen a Pallerols per fer aquest recorregut fins a Andorra, seguint les petjades de sant Josepmaria i d’altres expedicions semblants que seguien aquesta ruta.