Pallerols de Rialb

Pallerols de Rialb és un dels nuclis de població que formen part de la Baronia de Rialb. Cadascun d’aquests nuclis estava format per moltes cases i masies disperses pel territori i acostumaven a tenir un centre al voltant d’una església i escola.

Pallerols fou una zona de pas de moltes expedicions durant els anys 1936–1939. Els fets que van succeir a l’alba del 22 de novembre de 1937 han propiciat que cada any, al voltant d’aquesta data s’hi celebri la Festa de la Trobada de la Rosa.

El dia 20 de novembre de 1937 van arribar a Cal Vilaró de Pallerols els primers components d’una expedició procedent de Madrid i València, on hi havia un sacerdot que es deia Josepmaria Escrivà de Balaguer.

La nit del 21 la van passar a l’església de Pallerols, a la part alta de l’absis més gran. Per a aquest sacerdot, va ser una nit d’intens patiments interiors ja que dubtava si feia bé, o no, de continuar cap a Andorra, o d’altra banda havia de tornar a Madrid. Li semblava que fugint no feia la voluntat de Déu, cosa que era per a ell un immens suplici, fins al punt de passar tota la nit plorant i suplicant Déu i la seva Mare, Santa Maria, que li donés una prova que feia bé continuant el viatge cap a Andorra.

A l’alba del nou dia, 22 de novembre, va baixar a l’església que havia estat saquejada mesos abans i de seguida va trobar a terra una rosa de fusta daurada, que per a ell va significar la prova que havia sol·licitat.