Fes el Camí d’Andorra - Rutes

Són camins que s’utilitzaven de bell antuvi per comunicar-se entre les cases de muntanya disperses arreu d’aquesta zona, camins també de contrabandistes, camins de fugitius en temps de guerra, camins de ramaders i mercaders. Camins directes, atractius, de recorregut molt variat i de gran bellesa.

Aquesta ruta fou molt transitada durant la guerra espanyola dels anys 1936 al 1939, i àdhuc els anys immediatament després d’acabada la guerra. Al llarg d’aquests anys, es diu que més de 20.000 persones varen recórrer aquesta ruta o d’altres similars.
Per documentar bé aquest itinerari, hem consultat escrits sobre vàries expedicions cap a Andorra i hem parlat amb bastant de gent que varen fer aquest camí per diferents itineraris.

Els principals documents que hem pogut aconseguir han estat uns Diaris i altres escrits molt complerts d’alguns components d’una expedició que va seguir aquesta ruta a finals de novembre de l’any 1937. Aquesta expedició constava d’unes 20 persones conduïdes per un guia jove, de 23 anys, que es deia Josep Cirera. Entre aquestes persones hi havia un sacerdot de 35 anys que es deia Josepmaria Escrivà de Balaguer.

Sota aquestes línies es troba la foto del grup que juntament amb Mn.
Josepmaria Escrivà de Balaguer, arribà a Andorra el dia 2 de desembre de 1937.

(Foto feta al costat de l’església d’Andorra la Vella, pel fotògraf andorrà, Valentí Claverol)

Fotos arxiu Valentí Claverol: 3 fotos d’expedicionaris.

No ha estat una tasca gens fàcil recuperar tots aquests camins, ja que després de més de 40 anys de no transitar-hi, molts d’ells estaven totalment perduts i plens de matolls i esbarzers. Recuperar-los i fer-los transitables de nou constitueix per a nosaltres un estímul pel que representa de nexe d’unió amb els nostres avantpassats, recuperant així part de la nostra història i del nostre patrimoni cultural.

Mensualment organitzem unes Caminades al llarg de la Ruta, que inclourem en un dels sis trams segons correspongui, i que donen una informació real i molt valuosa sobre la totalitat del Camí d’Andorra.

Per obtenir informació amb més detall de tota la ruta, podeu consultar el llibre “Camí d’Andorra”, Barcelona 2017, de Jordi Piferrer Deu. Està en 3 idiomes: català, castellà i anglès. Totes les variacions que anem descobrint sobre aquest Camí les anirem publicant a través d’aquesta web, de manera que contínuament anirem actualitzant aquest llibre.

Es un llibre indispensable per poder arribar amb seguretat a tots els llocs que marca el recorregut històric. Són camins que han estat certificats per experts de la zona. També hi trobareu rutes alternatives per camins paral·lels al Camí històric.

Podeu fer la vostra comanda, al preu de 25,- €, a través de la nostra web.

La profusió de detalls que ens transmeten en els seus escrits alguns dels expedicionaris, ens ha permès descobrir l’itinerari que ells seguiren. Aquesta expedició constitueix en aquest sentit una mostra molt fiable del que varen fer altres expedicions similars.

El testimoni més significatiu ha estat donat pel guia de l’expedició, Josep Cirera, que ens ha confirmat la ruta que seguiren. Hem pogut parlar amb ell moltes vegades a partir de l’any 2004. Encara que en aquestes dates tenia 90 anys recordava bé aquesta expedició, i la seva informació ha estat molt valuosa per a determinar l’itinerari.

Tots els camins del recorregut han estat certificats després per molta gent de la zona.