Ruta 02:
Pallerols -
Ribalera
Següent etapaRuta 02: Pallerols - RibaleraSegüent etapa

Mapa d’aquesta ruta

Més enllaços

Ruta 02: Pallerols – Ribalera

Descripció de la Ruta:

Tram 2: De Pallerols a la Casa del Corb

Sortim de Pallerols i seguim les marques blaves i grogues, cap al nord, fent el mateix recorregut que el Circuit 2 que va a la Cabana i al camí ramader de carena (40 minuts). Podem seguir indistintament el camí vell de l’Arçosa o el camí de Ca l’Empordanès i la Bassa. Al arribar al cim de la carena cal seguir el rètol que indica Montlleví, cap al nord.

Als pocs metres es troba una tanca d’una reserva de caça. Estem fent gestions per passar aquesta tanca. Quan es pugui entrar s’ha de continuar el camí fins a la casa de Montlleví (50 minuts) i seguint el camí sortir per l’altra tanca prop de la Caseta de la Mora (30 minuts).

Abans d’arribar a la Caseta de la Mora es troben les marques blaves i grogues que condueixen a la Font dels Avellaners (20 minuts) i poc després a la casa de Torrent (20 minuts).

Passarem per darrera la casa i seguint les senyals arribarem a la Casa del Corb (30 minuts), que és un habitacle aprofitant una cova natural en la roca calcària del Corb. Els naturals de la zona recorden que aquesta cova va estar habitada fins a l’any 1934. L’expedició de l’any 1937 va descansar-hi des de les 12 de la nit fins a les 3 de la matinada del dia 28, hora en què varen continuar cap a l’Espluga de les Vaques, a la Ribalera.

– Nota molt important –

Fins que no estigui oberta la tanca de la reserva de caça de l’Arçosa-Montlleví, per anar a Torrent i el Corb s’ha de passar per Canes, seguint el següent itinerari.

Se surt de Pallerols cap al nord seguint igualment les marques blaves i grogues de l’itinerari normal. Als pocs metres (uns 200) hi ha un rètol indicant Cabana (a la dreta per dins el bosc) o bé Canes (continuar recta per la pista). S’ha de seguir la direcció de Canes, que està senyalitzada amb rodones de color groc fins a la Caseta de la Mora (2 hores 30 minuts).

Poc després de la Caseta de la Mora es tornen a trobar les marques blaves i grogues del camí històric. Continuar cap la Font dels Avellaners (15 minuts), Torrent (15 minuts) i Casa del Corb (30 minuts), igual que l’itinerari normal.

Se surt de Pallerols cap al nord seguint igualment les marques blaves i grogues de l’itinerari normal. Als pocs metres (uns 200) hi ha un rètol indicant Cabana (a la dreta per dins el bosc) o bé Canes (continuar recta per la pista). S’ha de seguir la direcció de Canes, que està senyalitzada amb rodones de color groc fins a la Caseta de la Mora (2 hores 30 minuts).

Poc després de la Caseta de la Mora es tornen a trobar les marques blaves i grogues del camí històric. Continuar cap la Font dels Avellaners (15 minuts), Torrent (15 minuts) i Casa del Corb (30 minuts), igual que l’itinerari normal.

Resum del Tram 2

a) Itinerari històric (marques blaves i grogues)
De Pallerols a la Casa de Montlleví 90 min.
De la Casa a la Font dels Avellaners 50 min.
De la Font a Casa del Corb   50 min.
Total 3 h. 10 min.
b) Variant per Canes (rodones grogues)
De Pallerols a la Caseta de la Mora 3 h. 20 min.
De Caseta Mora a Font dels Avellaners 20 min.
De Font a Casa del Corb 50 min.
Total 4 h. 30 min.

Zones d’Acampada i Fonts

Casa del Corb .- Amb capacitat per a 30 persones amb sacs de dormir (A1).
No hi ha aigua.

Fonts.- Si es passa per Montlleví hi ha aigua potable a la casa (F3) Font dels Avellaners (F2) A la casa de Torrent hi ha aigua potable (F3)

Tram 3: De la Casa del Corb a l’Espluga de les Vaques, a la Ribalera

Sortim de la Casa del Corb i rodegem la muntanya del Corb fins arribar a Coll de Mu (25 minuts). Girem a la dreta i baixem per sota les roques de Sant Honorat fins arribar al Torrent de les Caubes (20 minuts). Travessem el torrent i seguim una estona la pista que va a Juncàs, fins arribar a una desviació a l’esquerra que puja per dins el bosc (és un carril de treure troncs). El seguirem fins arribar a la pista que va de Juncàs a Santpou i d’aquí en pocs minuts a Santpou (50 minuts). De Santpou a l’Espluga de les Vaques (35 minuts).

El recorregut total és de 2 hores 10 minuts.

Si no es continua cap a Aubenç i es vol tornar enrera, es pot fer pel mateix lloc o bé tornar per Juncàs. En aquest cas seguirem el següent itinerari.

De l’Espluga de les Vaques, tornarem enrera pel mateix lloc per on hem vingut i als pocs metres (uns 50) trobarem una desviació a l’esquerra senyalitzada amb rodones grogues, que comença baixant amb forta pendent. En 30 minuts arribarem a la pista que va de Juncàs a Santpou. En arribar a la pista girarem a l’esquerra i continuant per ella en 1 hora estarem prop de la casa de Juncàs (cadena que barra el pas a vehicles) a on ens pot esperar un cotxe per portar-nos al Km. 147,7 de la carretera C-14, a l’alçada de La Penella. Si hem de continuar a peu fins a la C-14 estarem 1 hora més.

Si es demana la clau de la cadena a Josep Boix, que viu a la Casa del Pont de Peramola, es pot arribar amb un cotxe tot terreny fins a Santpou. Cal seguir el següent itinerari:

Passat el pont de Peramola continuar en direcció a la Seu d’Urgell per la carretera C-14. A l’alçada del Km 147,7 sortir en direcció l’Àrea de descans de la Penella. Passar per davant de la casa de la Penella i continuar per la pista de terra deixant a l’esquerra Jou fins arribar a una cadena que barra el pas cap a Juncàs. Passada la cadena continuar per la pista fins a Santpou.

Resum del Tram 3

De la Casa del Corb a Coll de Mu 25 min.
De Coll de Mu a Torrent Caubes 20 min.
De Torrent Caubes a Santpou 50 min.
De Santpou a la Ribalera 35 min.
Total anada 2 h. 10 min.
De Ribalera a Pista de Juncàs 30 min.
De Pista de Juncàs a Cadena Juncàs 1 h.
De cadena de Juncàs a Carretera C-14 1 h. 30 min.
Total tornada 3 h.

Zones d’Acampada i Fonts

A Santpou es poden plantar tendes (A2)
– A l’Espluga de les Vaques es pot dormir amb sac de dormir (A1)