Ruta 01:
Pont d’Oliana -
Pallerols
Ruta 01: Pont d’Oliana - PallerolsSegüent etapaSegüent etapa

Mapa d’aquesta ruta

Més enllaços

Ruta 01: Oliana – Pallerols


Descripció de la Ruta

Tram 1: Del Pont de Peramola a Pallerols

Comença el primer tram del Camí d’Andorra al Pont de Peramola, sobre el riu Segre, a la sortida del poble d’Oliana (Km. 144,3 de la C-14).

Passat el pont, cal caminar per la carretera en direcció Andorra uns 150 metres fins a trobar, a l’esquerra, el corriol que s’enfila cap a l’ermita de la Mare de Déu de Castell·llebre. Degut a les obres d’ampliació de la carretera C-14, l’inici d’aquest camí és molt costerut. Superat aquest petit obstacle s’ha de continuar per l’antic camí fins arribar a l’ermita (40 minuts).

Per entrar a l’ermita s’ha de demanar la clau a la Casa del Pont de Peramola: la primera casa que es troba anant en direcció a Peramola. Preguntar per Josep Boix o per la seva esposa Concepció.

Després de visitar la Mare de Déu de Castell·llebre es continua per la pista que baixa a l’Hostal de Can Boix (55 minuts). Aquí es pot visitar la Mare de Déu de la Gràcia.

L’Hostal de Can Boix es travessa per darrera l’edifici, seguint sempre les marques blaves i grogues.

Seguint el camí vell s’arriba a Peramola (35 minuts).

A Peramola es pot visitar el Paller a on el dia 19 de novembre va dormir l’expedició de l’any 1937. També es pot visitar Cal Mateu d’on era el Mateu Molleví Roca, “Mateo el lechero”, que va ser el contacte que tingué l’expedició a Barcelona.

Podeu prendre alguna cosa a la Fonda la Masia, pregunteu pel Josep.

Sortireu de Peramola passant per la Font del Cané, on podeu descansar.

Després de la font continuareu en direcció a Cortiuda i a uns 250 metres trobareu a l’esquerra la desviació cap a Sant Marc i Pallerols. Seguiu la pista, que deixareu als 20 minuts de caminar, per endinsar-vos al bosc que va per sota el Roc de les Dues. Després de superar un coll arribareu a la pista que va directament a la casa de Sant Marc. Abans d’arribar a la casa trobareu una cruïlla de camins (1 hora 30 minuts):

a) Seguint la pista de l’esquerra anireu a la casa de Sant Marc (25 minuts) i continuant per la pista, a Pallerols (45 minuts).

b) El camí de la dreta us portarà a la Font de Comalpou o del Comapou (10 minuts), que és la font a la que molt probablement anaven a buscar aigua els components de l’expedició de l’any 1937, quan estaven refugiats a la Cabana, a mitja hora de camí d’aquesta font en direcció nord-oest. Des de la font i en direcció sud-oest, baixareu ràpidament a Pallerols (30 minuts).


Resum del Tram 1

Del Pont de Peramola a Castell·llebre 40 min.
De Castell·llebre a Hostal Can Boix 55 min.
D’Hostal Can Boix a Peramola 35 min.
De Peramola a Cruïlla de Sant Marc 1 h. 30 min.
a)
De Cruïlla a Casa de Sant Marc 25 min.
De Casa de Sant Marc a Pallerols 45 min.
b)
De Cruïlla a Font de Comalpou 10 min.
De Font de Comalpou a Pallerols 30 min.

Total del Pont de Peramola a Pallerols per Sant Marc: 4 h. 50 min.
Total del Pont de Peramola a Pallerols per Font de Comalpou: 4 h. 20 min.

Zones d’Acampada i Fonts

Peramola.- Fonda La Masia (H). Pregunteu per Josep Esteve (973.47.04.61).

Fonts.- Al poble de Peramola hi ha abundants fonts: Als safareigs del poble i sobretot a la Font del Cané hi ha una aigua molt bona. Ideal per a descansar i esmorzar o dinar.

Pallerols.- Es pot acampar als següents llocs:

 • Al prat que hi ha a la font de Pallerols: amb tendes de campanya (A2)
 • A la Rectoria i Refugi: Hi ha tres llits i matalassos. Amb sacs de dormir sobre terra de fusta hi caben unes 25 persones (A1)
 • La Font de l’Ou, que està seca (F1)
  Font de Comalpou, poca aigua (F2)
  Font de Pallerols, en recuperació (F2)
  Font de Vilaró, amb aigua bona (F3)
  A la Rectoria i a Ca l’Empordanès, hi ha aigua (F3)

L’Empordanès.- És una Casa de Pagès de Turisme Rural (CP). Hi ha 3 cases independents en un mateix complexa. Piscina. Hi ha en total uns 12 llits. Es pot llogar només una de les tres cases. Tel. 973.40.20.45

Cabana.- Es poden plantar dues tendes de campanya (A2). No hi ha aigua.

 

Circuits de Pallerols
Consideracions generals sobre els circuits de Pallerols

A la zona de Pallerols us proposem 4 circuits, que corresponen als dies que l’expedició de l’any 1937 va passar a la Baronia de Rialb en espera de l’avís de sortida cap a Andorra.

Seguint aquests circuits es poden recórrer les zones a on l’expedició de l’any 1937 va passar els dies 20 al 27 de novembre.

Descrivim els 4 circuits segons un ordre cronològic:

 • El Circuit 1 correspon a la part final de la caminada que feren el dia 20 de novembre quan varen arribar a la casa de Vilaró procedents de Peramola. Al Paller de Peramola hi varen passar la nit del 19 al 20 de novembre.A la casa de Vilaró varen estar dos dies: el 20 i el 21 de novembre.

  Al capvespre del dia 21 varen traslladar-se a l’església de Pallerols i passaren la nit en un habitacle sobre la sagristia, que comunicava amb la Rectoria.

 • Resseguint el Circuit 2 es podran reviure els dies 22 al 27 de novembre, en els quals els expedicionaris visqueren en una cabana dins el bosc que anomenaren Cabana de Sant Rafel i que a la zona de Pallerols en diuen la “barraca dels capellans”. Es pot veure també la Bassa a on es banyaven. A la zona en diuen, “el Banyador”.El dia 27 a la tarda surten cap a l’Espluga de les Vaques a on troben el guia general de l’expedició, en Josep Cirera, que els conduirà fins a Andorra.
 • El Circuit 3 ens portarà a la font a la que molt probablement anaven a buscar aigua, la font de Comalpou.
 • Caminant pel Circuit 4 arribarem a la font de Pallerols.

Circuit 1

De la carretera de la Baronia de Rialb a Vilaró i Pallerols

L’inici d’aquest circuit número 1 està a la cruïlla de la carretera que porta a Pallerols amb la que va de Peramola a Gualter i Ponts. Està senyalitzada amb rodones grogues. Aquest tram coincideix amb l’antic camí de Peramola a Vilaró.

De la carretera fins a la casa de Vilaró es tarda uns 20 minuts.

De Vilaró a Pallerols uns altres 20 minuts. Abans d’arribar a la casa de Vilaró trobareu la Font de Vilaró, amb una aigua molt bona.

Quan s’arriba a Pallerols podeu visitar el lloc a on varen passar la nit del 21 al 22 de novembre, així com informar-vos de l’episodi de la Trobada de la Rosa dins l’església, al matí del dia 22.

Circuit 2
Pallerols – Cabana de Sant Rafel – Bassa del Banyador – Pallerols

Se surt de l’església de Pallerols en direcció nord guiat pels rètols que indiquen la Cabana i seguint les marques blaves i grogues. És el “camí vell de l’Arçosa”. En 35 minuts s’arriba a la Cabana. A la zona se’n diu “Barraca dels Capellans”. L’expedició de l’any 1937 varen viure en aquesta cabana dels dies 22 al 27 de novembre.

Sortirem de la zona de la Cabana continuant en direcció nord-est fins al camí de la carena (camí ramader). Al arribar als rètols indicatius hi ha dues possibilitats:

 • a) A l’esquerra, direcció nord, es va a les cases de Montlleví i Torrent. És el “Camí d’Andorra”, que els expedicionaris seguiren la tarda del dia 27 quan deixaren els boscos de Rialb per dirigir-se cap a la Ribalera. Està senyalitzat amb elscolors blau i groc.
 • b) A la dreta, direcció sud, es baixa cap a la Bassa i Pallerols. És el circuit 2 que també està senyalitzat amb els colors blau i groc.

Seguirem el camí de la dreta, arribant en 20 minuts a la Bassa del Banyador a on es banyaven els expedicionaris de l’any 1937.

De la Bassa seguirem baixant cap a la casa de l’Empordanès (13 minuts), a on anaven algunes vegades a buscar menjar els refugiats de la Cabana, i tot seguit arribarem a Pallerols (7 minuts).

En total haurem emprat 35 minuts en pujar de l’església de Pallerols a la Cabana, i 40 minuts en baixar de la Cabana fins a Pallerols.

Circuit 3
De la Cabana a la Font del Comapou

Quan s’ha arribat a la Cabana (Circuit 2) es continua fins a la carena i es baixa pel camí que condueix a la Bassa seguint les marques blaves i grogues (Circuit 2). A uns 15 minuts de la Cabana s’arriba a un rètol que indica a ma esquerra, direcció est, la Font del Comapou o de Comalpou. A partir d’aquest rètol, el camí que condueix a la font està senyalitzat amb rodones grogues i s’hi arriba en 30 minuts.

A aquesta font hi anaven a buscar aigua els expedicionaris de l’any 1937.

Des de la Cabana, tardareu en total uns 45 minuts en arribar-hi. Des de la font podeu tornar a Pallerols pel camí anterior o bé seguir la ruta que ve de Peramola (Tram 1) senyalitzada amb els colors blau i groc.

Circuit 4
De l’Escola de Pallerols a la Font de Pallerols
Del davant mateix de l’escola de Pallerols, actualment convertida en casa de turisme rural, surt un camí que baixa a la Font de Pallerols.

Aquest camí coincideix amb el GR-1 que passa per Pallerols. Seguint les marques (rodones grogues) s’arriba en 7 minuts a la font.