Com molts altres grups, també elles han passat per Pallerols

Adjuntem una crònica enviada por una noia del Grup d’Esplai Prado, de Mèxic

El juliol del 2023 ens vam posar en contacte amb en Jordi perquè ens ajudés a planejar el recorregut de sant Josepmaria pels Pirineus i a partir d’aquí es va iniciar la nostra aventura; ens va presentar diferents recorreguts, ajustats al temps amb què comptàvem. Triem un pla petit: Pallerols, Peramola, la Casa del Corb, vista general de la Ribalera. Tot ens semblava increïble, només pensar que caminaríem per on van anar el nostre Pare i els seus acompanyants, en condicions desafavorides.

El 29 de juliol vam iniciar la nostra excursió. Primera parada, Oliana; aquí ens va rebre en Ramon, un dels promotors del Camí d’Andorra, que ens va guiar fins a l’església i la rectoria de Pallerols. Allí vam poder conèixer el lloc on sant Josepmaria va passar la dolorosa nit del 21 al 22 de novembre de 1937, i el lloc on va trobar -a l’església- la Rosa Estofada, senyal amb què Déu li indicava el camí a seguir.

Ens instal·lem al refugi i la rectoria, preparem un lunch i iniciem el nostre camí cap a la Cabana de Sant Rafael. Vam caminar mitja hora fins que ens vam trobar amb la cabana, lloc on sant Josepmaria va passar 5 dies en espera de la sortida cap a Andorra. Vam poder entrar a la cabana i després en Ramon ens va explicar el que sant Josepmaria havia viscut durant aquells dies.

La nostra segona parada va ser a Peramola des d’on ens dirigim a la Casa del Corb. El camí implicava la pujada d’un pendent, per a nosaltres pronunciat, i ens vam esforçar a recórrer-lo; algunes van haver de prendre un petit descans però finalment totes vam arribar a la roca de la Casa del Corb; un lloc espectacular. Descendint una mica, vam poder veure la Ribalera, allà on sant Josepmaria va celebrar la darrera missa abans d’arribar a Andorra. Val la pena l’esforç i el cansament.

En aquest lloc, Ramon ens va explicar el recorregut de sant Josepmaria fins a arribar a Andorra. Ens va impressionar contemplar el recorregut que -durant 5 nits- van fer sant Josepmària i els seus acompanyants, sense equip adequat, a la foscor i amagats.