D’Andorra al Perú per a col·laborar professionalment en la promoció humana i cristiana de les personas dels andes peruans

El passat 2 d’abril va morir a Cañete (Perú) -a l’edat de 88 anys- en Paco Coll, el primer andorrà de l’Opus Dei.

Francesc (Paco) Coll Canut, havia nascut a Escaldes (Andorra) el 9 de gener de 1935. Els seus pares regentaven el Bar Burgos d’aquesta parròquia des de feia pocs anys.

El matí del 2 de desembre de 1937 sant Josepmaria Escrivà de Balaguer va arribar a Andorra per Mas d’Alins -després de travessar a peu rius i muntanyes al llarg de 100 Km- buscant la llibertat necessària per poder seguir difonent el missatge de la crida universal a la santedat en la vida ordinària, que Déu l’hi havia confiat l’any 1928, junt amb la fundació de l’Opus Dei.

El 3 de desembre, l’endemà de l’arribada a Andorra, sant Josepmaria va entrar al Bar Burgos. A la vora el mostrador, la mestressa de la casa tenia en braços un nadó de dos anys -que era el Paco Coll- i que precisament aquell dia celebrava el seu sant. Sant Josepmaria els va saludar afectuosament, va agafar el nen un moment, i li va regalar un sucre que li havien servit amb el cafè. A aquesta mare li quedà ben gravat l’afecte d’aquest sacerdot desconegut en aquell moment.

Amb els anys, el Paco Coll coneixeria l’Opus Dei i l’any 1954 en demanaria l’admissió. Poc temps després seria un dels fidels de l’Opus Dei que marxaria a la prelatura de Yauyos (Perú) amb Mons. Ignacio Orbegozo per recolzar la tasca d’evangelització i promoció social i humana a aquelles terres que la Santa Seu va voler confiar a l’Opus Dei l’any 1957.

Junt amb altres fidels de l’Opus Dei promourien Radio ERPA, una iniciativa d’alfabetització bàsica a aquella zona muntanyosa dels Andes.

Més endavant, l’any 1965, col·laboraria en els inicis de Valle Grande, centre de formació tècnica i professional, amb el desig de contribuir al benestar de les famílies de Cañete i Yauyos. Ara és un Centre d’educació Superior de reconegut prestigi a tot Perú.

Des del cel ens ajudarà en la tasca que fem per promocionar aquest “Camí d’Andorra” que segueix les petjades que inicià sant Josepmaria aquell llunyà any de 1937.