Revivint una trobada decissiva

El dissabte 20 de novembre se celebrà, a Pallerols de Rialb, la tradicional Festa de la Trobada de la Rosa. Amb aquesta festa vam recordar, una vegada més, el fet de què sant Josepmaria Escrivà va trobar, a l’interior de l’església de Pallerols, una rosa de fusta daurada que l’omplí de pau, quan estava ple de dubtes i forts patiments interiors per si estava complint, o no, la voluntat de Déu marxant cap a Andorra. Era un dilluns, 22 de novembre de 1937.

El dia començà amb pluja però fins i tot amb un temps advers, cap a les 10,30 del matí un grup d’unes 30 persones pujaren a la Cabana de Sant Rafel, visitant també la Bassa i arribant de nou a l’església de Pallerols passades les 12 del migdia. Ja per aquesta hora havia parat de ploure, la qual cosa facilità que es pogués fer la processó amb normalitat.

Mentrestant, un altre grup d’unes 20 persones visitaren el “forn” i atengueren les explicacions i les lectures dels documents històrics que conten els fets que succeïren la nit del 21 i la matinada del 22 de novembre de 1937.

A les 12,30 començà la Processó al voltant de l’església portant la imatge de la Mare de Déu del Roser, i tot seguit començà la Missa, que fou presidida per Mn. Joan Pujol, Vicari general del bisbat d’Urgell, que concelebrà amb Mn. Bonifaci Fortuny, sacerdot encarregat de les esglésies de la Baronia de Rialb, i amb Mn. Joaquim Monrós, sacerdot de la Prelatura de l’Opus Dei, nat a la Seu d’Urgell. La missa es va oferir per quatre amics i socis difunts al llarg de l’any 2010: Maria Pilar Torra (24 d’octubre), Francesc Beato (7 de novembre), Eusebi Riart (1 de novembre) i Domingo Inglavaga (20 de maig).

Després de la Missa, Mn. Bonifaci va resar davant del cementiri, unes absoltes pels difunts de Pallerols.

L’Associació obsequià als assistents amb un piscolabis i tot seguit unes 40 persones dinaren per les rodalies de Pallerols o per les cases de la vora.

A les 4 de la tarda hi hagué el res del Rosari a l’església i en acabar fou la veneració de les relíquies de sant Josepmaria.

De bon matí, el dia es presentava plujós però es va anant mantenint amb alternances de pluja i núvols que no impediren el gaudi de tots els assistents. Cap a les 5 de la tarda els núvols van anar escampant i fins hi tot poguérem veure el sol quan s’anava amagant per ponent, donant tonalitats rogenques per tot Pallerols.

Tot plegat un dia esplèndid, en què les més de 140 persones que assistiren a la Festa de la Trobada de la Rosa poguérem gaudir d’una festa familiar molt enriquidora.