25 noies joves de València visiten el pas dels Pirineus

Adjuntem una breu crònica escrita per Irene Beltrán, de 14 anys, una de les participants en aquests dies de convivència a Pallerols.

Els dies 11 al 14 d’octubre vam anar un grup de 25 persones de l’Associació Cultural Blaumar (València) al refugi de Pallerols, on anys enrere va passar per aquí sant Josepmaria Escrivà acompanyat per alguns dels primers membres de l’Opus Dei, quan intentaven escapar de la zona republicana, on en aquells anys de la Guerra Civil espanyola no hi havia llibertat religiosa, i poder passar -a través dels Pirineus- a l’altra part d’Espanya.

Amb el pas del temps la rectoria de Pallerols s’havia esfondrat i l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra l’ha reformat recentment, de manera que ha quedat tal com estava l’any 1937. Per exemple l’anomenat “forn”, on van dormir una de les nits més importants d’aquesta travessa, continua igual.

El primer dia Ramon Camats, un expert de la zona, ens va explicar la història del lloc, l’església de Pallerols i la rectoria, després vam anar d’excursió a la cabana de Sant Rafael on sant Josepmaria i les altres set persones que l’acompanyaven van passar diversos dies amagats. Dins de la cabana ens va sorprendre veure penjada d’un pal una fotografia de la Mare de Déu del Pilar amb unes paraules escrites per sant Josepmaria. Aprofitàrem per berenar i explicar una mica la història del que es va viure allà aquells dies. De camí de tornada al refugi, vam passar per la bassa on cada dia anaven a banyar-se durant els dies de novembre de 1937 que van romandre a la cabana.

L’endemà, vam fer un altre tram del pas dels Pirineus creuant per la muntanya la frontera andorrana. Van ser pocs quilòmetres, però molt costa amunt, que ens va ajudar moltíssim per valorar l’esforç que els va suposar fer aquest pas per les muntanyes durant cinc nits, gairebé sense menjar i amb calçat no adequat. Rematàrem el dia a Andorra coneixent el país.

Han estat uns dies per conèixer més a fons l’Opus Dei i fer molta pinya entre els nivells de 3r d’ESO a 2n de Batxillerat.

Un pla per repetir tots els anys!