Una visita històrica

Els dies 30 i 31 d’octubre visitaren el Pas dels Pirineus cinc persones de París (França): Pierre, Michel, Olivier, Amar (de Síria, que viu a París), i Paul (de Quebec-Canadà, que també viu a París).

Arribaren a Escaldes-Engordany (Andorra) a les 8 de la tarda del dissabte 30 d’octubre. Després de sopar visitaren els llocs on estigué sant Josepmaria del 2 al 10 de desembre de 1937: l’Hotel Palacín i l’Hotel Muntanya, l’antiga església d’Escaldes, els bars Burgos i Central, el col·legi de la Sagrada Família i el col·legi de Meritxell, dels Benedictins de Montserrat. Els serví de guia, el llibre “Andorra: terra d’acollida”.

El dia següent, 31 d’octubre, després d’assistir a missa de 8 a Les Escaldes, sortiren cap a Andorra la Vella per visitar l’església on sant Josepmaria celebrà missa el dia 4 de desembre de 1937. A continuació visitaren l’església de Sant Julià de Lòria.

Just passada la frontera andorrana anaren a visitar la zona d’Argolell, on veieren el bosc i la Borda de Lluçà, els pobles d’Argolell i Arduix, i el Mas d’Alins. Després anaren al riu de Civís per veure el Barranc de la Cabra Morta. Tot seguit visitaren el riu d’Aravell i feren cap a Organyà i Coll de Nargó. Aviat arribaren al Pont de Peramola, l’inici del Camí d’Andorra, i a continuació a Peramola on dinaren molt bé a la Fonda la Masia. Després de dinar, visitaren el Paller de Peramola i les cases on varen néixer Mateu “el Lechero” i el “Tonillo”.

Cap a les 4 de la tarda arribaren a Pallerols, on visitaren l’església (amb la Mare de Déu del Roser, la Rosa, etc.), després el “forn”. Des d’allí veieren les cases de Vilaró i l’Empordanès. Tot molt emocionant per a ells.

A continuació pujaren a peu cap a la Cabana de Sant Rafel, des d’on veieren la muntanya d’Aubenç. Després visitaren la Bassa i tornaren a peu cap a Pallerols.

Tot plegat una jornada magnífica, ja que en dos dies van poder reviure tot l’itinerari que va fer sant Josepmaria Escrivà del 19 de novembre de 1937, quan arribà a Peramola, fins el 10 de desembre del mateix any que travessà la frontera andorrana-francesa del Pas de la Casa.

I sens dubte, fou també una jornada històrica, perquè és la primera expedició de París a Pallerols.

Nota.- Si algú desitja fer tot l’itinerari en dos dies que es posi en contacte amb nosaltres: 629.910.612.