Posa’t en contacte amb nosaltres per a fer la teva expedició al Pas dels Pirineus

El passat 2 de setembre el Prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría, visità privadament algunes zones del Pas dels Pirineus.

Era la tercera vegada que ho feia:

– La primera fou el 4 de juliol de 2002, pocs mesos abans de la canonització de sant Josepmaria, en què visità Pallerols, Fenollet i Andorra.

– La segona fou el 5 de setembre de l’any 2007. En aquella ocasió visità Pallerols, la Cabana de Sant Rafel, la Casa del Corb i la Ribalera.

– La tercera ha estat el passat dia 2, visitant Pallerols, la Cabana de Sant Rafel, Ares, el riu de Civís, el Barranc de la Cabra Morta i Argolell.

Mentre visitava els llocs per on passà sant Josepmaria Escrivà a la tardor de l’any 1937, es llegiren alguns testimonis que es conserven dels qui l’acompanyaren, que detallen diferents aspectes i situacions d’aquella expedició. Aquests testimonis s’editaran en un llibre perquè puguin ser llegits pels caminants, que de forma creixent acudeixen per aquestes zones seguint les petjades de sant Josepmaria.

Procedent d’Alemanya i camí de Torreciutat, on ordenà dos nous sacerdots de l’Opus Dei, Mons. Echevarría sortí de Barcelona pel matí arribant a Argolell abans del migdia. Des d’aquest punt albiraren la casa de Mas d’Alins, ja en terreny andorrà, i pogueren fer-se càrrec del tram final de la ruta d’evasió i del lloc per on creuaren la frontera andorrana.

A continuació visità el riu de Civís a l’alçada del Barranc de la Cabra Morta, on pogué reviure les doloroses hores que sant Josepmaria passà en aquest lloc la nit del 1 al 2 de desembre de 1937, a l’espera de la pujada cap a Argolell.

Tot seguit, amb l’ajut de dos cotxes tot terreny pujaren al poble d’Ares, des d’on mirant cap al sud pogueren contemplar una bona part de la ruta que va des de Pallerols fins a Andorra: les muntanyes d’Aubenç, de Nargó i de Santa Fe, amb la Vall de Cabó als peus. Més endavant s’arribaren a la Borda de Conorbau, des d’on contemplaren -cap al nord- la resta de la ruta: la vall del riu Segre, la vall del riu d’Aravell, la Collada de la Torre i al fons Andorra. Aquesta zona és per tant un bon mirador per a fer-se càrrec de la totalitat del trajecte. Totes aquestes visites van ser ocasió de reviure aquells moments històrics en la vida de sant Josepmaria, i també de pregària.

Finalment continuaren cap a Pallerols, on visitaren la Cabana de Sant Rafel i l’església. A Mons. Javier Echevarría li va agradar molt conèixer la Cabana tal com ha quedat. Ell havia estat en aquest lloc feia tres anys i ens havia suggerit que potser seria interessant de reconstruir-la allà mateix, tal com era l’any 1937.

A l’església va voler fer mitja hora d’oració. En intimitat, però en veu alta, rememorà la jornada viscuda, les serioses dificultats de tota mena que van tenir que superar l’any 1937 i com ho aconseguiren per la intensitat de la devoció amb què sant Josepmaria celebrà la missa -sempre que ho pogué fer- i que els portà a mantenir la pregària al llarg d’aquelles jornades extraordinàries. I afegí que és amb aquesta mateixa força de l’Eucaristia com els cristians podrem superar totes les dificultats que trobem.

Tota la jornada fou plena de lectures històriques, oració i reflexions sobre l’aventura d’evasió de sant Josepmaria per aquestes terres de la Baronia de Rialb i de l’Alt Urgell. Mons. Javier Echevarría animà a tots a imitar sant Josepmaria en el compliment decidit de la voluntat de Déu, prenent exemple -per a la pròpia vida ordinària- de la continua oració i l’oferiment de les contradiccions i penalitats que patí ell a la tardor de 1937, caminant des d’Oliana fins a Andorra, creuant muntanyes i travessant rius per una ruta plena de dificultats, que pogueren superar per la contínua oració i per l’esperit de servei i de mútua donació entre els components de l’expedició, segur, com ho estava, d’estar complint un voler explícit de Déu.