El dia 4 de desembre, es féu la presentació del llibre, “Andorra: terra d’acollida”, d’Alfred Llahí i Jordi Piferrer.
L’acte fou presidit pel Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan Enric Vives i Sicília

El llibre tracte de l’estada de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer per les terres d’Andorra, del 2 al 10 de desembre de l’any 1937, quan va haver de marxar de la zona republicana per la persecució religiosa de l’època.

La presentació es va fer el mateix dia i al mateix lloc – justament 70 anys més tard – que sant Josepmaria estigué visitant als monjos benedictins de Montserrat que hi vivien i tenien el col·legi de Meritxell. Dies més tard hi celebrà la missa; concretament els dies 5 i 6 de desembre de 1937.

L’acte fou presidit pel Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan Enric Vives, que ha fet també el pròleg del llibre. Acompanyaren al Copríncep, el ministre de Cultura i Universitats d’Andorra, Sr. Juli Minoves, i el Cònsol Major d’Escaldes-Engordany, Sr. Antoni Martí. En total hi assistiren unes 150 persones. Entre elles hi havia el Vicari de l’Opus Dei a Catalunya, Dr. Antoni Pujals.

A continuació fem un resum dels parlaments que es feren a la presentació, així com un recull d’alguna premsa local sobre l’esdeveniment.

Alfred Llahí inicià la presentació fent una mica d’història sobre la gènesi del llibre, que ha portat més de tres anys de treball, justificant el seu interès en escriure’l, entre altres coses, pel fet de ser parent de la família propietària de l’hotel Palacín a Escaldes, on estigué allotjat sant Josepmaria aquells dies de 1937. Féu un breu resum del llibre i recalcà que a més de narrar la història del pas de sant Josepmaria per Andorra, el llibre aporta interessants dades sobre l’Andorra dels anys 1937: els seus costums i tradicions, l’arribada dels gendarmes francesos, les relacions amb els governs nacional i republicà de l’Espanya d’aquells temps, etc. Per acabar la seva intervenció agraí a les autoritats i a tots els assistents la seva presència i així mateix a tots els que amb la seva col·laboració han fet possible l’èxit del llibre.

Ja que la durada de cada intervenció havia de ser necessàriament curta, Jordi Piferrer es centrà en un sol tema: el per què de l’anada de sant Josepmaria a Andorra. Des de diferents punts de vista i aportant documents històrics, mostrà que el seu pas per Andorra era motivat únicament per fer la voluntat de Déu i refutà el títol d’un diari que dies abans havia escrit que el pas de sant Josepmaria per Andorra era “per unir-se al bàndol nacional”. Segons Piferrer, aquest plantejament no s’adapta a la realitat ja que està fet en clau política i per això mateix li manca objectivitat històrica. Afegí que hi ha molta documentació per conèixer la realitat d’aquesta expedició.

El Cònsol Major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, donà les gràcies als coautors del llibre per l’acurat estudi que han fet i per la repercussió que tindrà en el coneixement d’Andorra arreu del món. Destacà que l’estada de sant Josepmaria Escrivà és “un dels fets històrics més importants per a la parròquia d’Escaldes-Engordany i per al país”.

El ministre de Cultura i Universitats, Juli Minoves, recalcà l’obertura d’Andorra a totes les persones, sense fer diferències de cultura, religió, raça o pensament polític. Tothom a Andorra fou ben acollit sense preguntar-li de quin bàndol o quina opció política tenia.

Finalment parlà el bisbe d’Urgell, que insistí en la dimensió espiritual del viatge de sant Josepmaria, parlant d’aquest camí com un “camí d’amor”. Recalcà també l’esperit d’obertura dels andorrans que foren capaços d’atendre a qualsevol persona necessitada i demanà que aquest mateix esperit d’acollida es posi en pràctica també en els temps actuals. Recordà la labor en aquest sentit dels sacerdots que hi havia l’any 1937 a Andorra i el seu esperit de servei i d’amor als altres. També explicà com la dimensió universal del sant farà que a través del llibre molta gent coneixerà Andorra, de manera que també en aquest sentit el llibre serà un ambaixador del país andorrà arreu del món, ja que segons els autors es traduirà a molts idiomes.

Acabà amb una súplica a Sant Josepmaria perquè intercedeixi pel país andorrà, de manera que sigui fidel a les seves arrels cristianes.

Al final de l’acte se serví una copa de cava a tots els assistents convidats pel Comú d’Escaldes-Engordany.

El dia 30 de novembre hi havia hagut una roda de premsa amb l’assistència de tots els diaris del país així com de la ràdio i televisió andorrana.