El proper 11 de febrer farà 13 anys que morí Mn. Joan Porta

El proper dissabte 11 de febrer -coincidint amb el dia de la caminada a Ares- recordarem que un dia com aquest de 1999 -ara farà 13 anys- morí Mn. Joan Porta Perucho, a l’edat de 92 anys. Mn. Joan fou durant 55 anys rector de Pallerols i d’altres parròquies de la Baronia de Rialb.

Va néixer a la Torre de Cabdella l’any 1907, on va celebrar la primera missa el dia de Sant Joan de 1931. El seu primer destí fou de vicari a Peramola. Es cuidava del culte a l’ermita de Castell·llebre, i menjava i dormia a cal Roca de Peramola.

Al cap de pocs anys, a l’agost de 1934, va ser nomenat rector de Pallerols i des de llavors exercí el seu ministeri sacerdotal dins la Baronia de Rialb. La guerra civil que començà l’any 1936 el va trobar a Pallerols. Allà es va quedar, treballant com a mosso a l’Empordanès.

Acabada la guerra civil va tornar a Pallerols i vivia a la rectoria, la mateixa que ara estem reconstruint i que volem deixar tal com era l’any 1937, recordant que sant Josepmaria Escrivà de Balaguer hi sojornà la nit del 21 al 22 de novembre d’aquell any.

Pel novembre de 1937, Mn. Joan Porta estava treballant de mosso a ca l’Empordanès i segurament va conèixer a sant Josepmaria.

Francisco Botella, un dels fugitius del grup de sant Josepmaria, recorda en les seves memòries redactades l’any 1975, que els dies que van estar amagats en una cabana de carboners als boscos de Pallerols (del 22 al 27 de novembre de 1937) es presentà un sacerdot jove, que -per la descripció que en fa- sempre he pensat que molt probablement era Mn. Joan Porta. Ens ho explica de la següent manera:

El Padre tenía una gran preocupación por los sacerdotes de aquellos contornos, que hubieran podido salvarse. Un día apareció a lo lejos un mocetón fuerte, que avanzaba decidido. Algo mal hablado, con mirada noble, preguntó por el Padre: se enteró de que con nosotros venía un sacerdote y anduvo unos kilómetros para confesarse y hablar con él. Era un sacerdote que había podido escapar y estaba camufla­do entre aquella gente, haciendo su labor del campo con los otros. Tenía ansias de vivir su sacerdocio. Salió reconfor­tado y muy contento; el Padre le dio formas y vino para ce­lebrar y le animó a celebrar la santa Misa y vencer las dificultades. El Padre se acordó siempre de él.

L’Isidre Gabriel i el Pere Benet, d’Isona, parlen també de la presència de Mn. Joan a Pallerols el 18 d’octubre de 1937. Així ho han explicat a Jordi Piferrer:

El dia 18 d’octubre de 1937, a la nit, sortien d’Isona onze nois de la comarca. Entre ells hi anava Isidre Gabriel Riba, de Cal Barber, i Pere Benet Ponsich, de Cal Pere Xollador. Passaren per Biscarri i arribaren a Pallerols de Rialb a la nit. Dormiren al ras, sota d’uns arbres. Al dia següent, trobaren a Pallerols dos capellans del seu territori: eren mossèn Martí, vicari d’Isona i mossèn Ramon, de Conques. Hi havia cinc capellans amagats en una cabana als boscos de Pallerols. Els acompanyaren a Ca l’Empordanès. Allí es reuniren amb altres expedicionaris fins arribar a un total d’uns 53. L’endemà els acompanyà a la sortida mossèn Joan Porta Perucho, que era el capellà de Pallerols quan esclatà la guerra i ara feia de mosso a Ca l’Empordanès“.

De les converses que Mn. Joan va tenir -l’any 1976- amb Mn. Enric Moliné, de la Seu d’Urgell, fem el següent extracte:

Com que l’any 1936 l’ambient era molt perillós, el seu pare el va venir a buscar des de la Torre de Cabdella. D’aquí, juntament amb altres persones, va intentar passà a França per la Vall d’Aran, però a causa de la neu no pogueren. Se’n tornà a Espui a viure amb uns parents i intentà passar de nou a França, aquesta vegada per Esterri d’Àneu i Sorbe, acompanyat d’un altre sacerdot. Amb la boira es van perdre i anaren a parar a Isil, on la policia els agafà.

Els portaren a Lleida, juntament amb altres capellans. A molts dels capellans agafats els mataren però a ell el van posar en llibertat -el dia de Sant Sebastià, 20 de gener de 1937- pels avals d’alcaldes i altra gent, que havien arribat de Peramola, Oliana i Rialb, i també per les gestions de familiars que eren d’esquerra.

Diu Mn. Joan Porta: Penso que estava tan ben vist perquè sempre vaig mirar de no fer discriminacions en el tracte personal amb la gent, fossin les que fossin les seves idees polítiques i la seva pràctica religiosa.

Aquest era el tarannà de Mn. Joan. Com ens diu la seva neboda, la Montserrat Sala Porta, “va portar una vida plena de sacrificis, una vida entregada al seu ministeri, amb una fe ferma i segura. Amb bonhomia i un immens sentit del sacrifici. Era un capellà valent, un capellà de pagès, un camperol que va ajudar a tots els que l’havien de menester, que es va ocupar d’aquestes masies i les seves gens, durant mes de 50 anys!”

La Montserrat recorda com en els últims dies de la seva vida, estant en una residència de Balaguer, el seu pensament volava sempre cap als seus feligresos de la Baronia de Rialb.

Algú va dir d’ell, que era “la primera espardenya” del bisbat, referint-se al seu tarannà de caminador. Coneixia pam a pam tota la Baronia de Rialb i els camins que transitem avui tot anant cap a Andorra.

Els testimonis de molta gent que el conegueren coincideixen en descriure a Mn. Joan com un sacerdot sant, totalment entregat al servei de l’església en els seus feligresos de la Baronia de Rialb.

La Montserrat recorda les paraules del Bisbe d’Urgell, Mons. Joan Martí Alanis, pronunciades el mes d’abril de 1983 en la homilia de la Missa que va concelebrar en el dia del seu homenatge que es féu a Gualter i a Pallerols. Lloà la figura de Mn. Joan dient “que havia cuidat com ningú del seu ramat”.

La Montserrat ens conta alguns detalls simpàtics i molt humans de Mn. Joan: Era sobretot un home bo, respectuós, solidari, alegre i molt despistat, cosa que remeiava de manera enginyosa. A vegades perdia el missal dels precs diaris, que al final trobava (segurament encomanant a l’àngel de la guarda o a algun sant); o si perdia la petaca del tabac deia: “tant de bo que no la trobi més”; o si perdia el rosari el trobava més tard o bé feia deu nusos a les brides de l’ase que tenia per anar a visitar els feligresos dispersos per les cases de la Baronia, i tot solucionat.

Recordeu-vos aquests dies en les vostres oracions de Mn. Joan Porta, i encomaneu-vos també a ell perquè ens ajudi en el nostre caminar pels camins de la Baronia de Rialb i pel camí de la nostra vida. Nosaltres ho farem a la Caminada del proper dia 11, a la que esteu tots convidats.

Nota.-

Envieu, si us plau, tots els records que tingueu de Mn. Joan per anar completant aquest escrit sobre la seva vida.