L’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, presidí la missa d’acció de gràcies

Durant els mesos d’octubre i novembre tots els bisbes de Catalunya han celebrat misses d’acció de gràcies per la beatificació d’Álvaro del Portillo, que tingué lloc a Madrid el passat 27 de setembre.

Com a cloenda, el passat dissabte 6 de desembre l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, presidí l’Eucaristia d’acció de gràcies a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella.

Juntament amb ell concelebraren onze sacerdots, del bisbat d’Urgell i de la prelatura de l’Opus Dei. Entre aquests últims hi havia el vicari de l’Opus Dei per a Catalunya i Andorra, Dr. Antoni Pujals. També hi assistí el vicari general del bisbat d’Urgell, Mn. Ignasi Navarri, i l’arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrrias.

Hi assistiren unes 300 persones, d’Andorra i de diversos indrets de Catalunya.

El cor de petits cantors d’Andorra realçà amb els seus cants la celebració litúrgica.

Per l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, aquesta celebració eucarística d’acció de gràcies tenia un significat especial ja que l’any 1943 el beat Àlvar del Portillo va visitar Andorra.

En efecte, del 30 d’abril al 3 de maig de 1943 acompanyà a sant Josepmaria en la cerimònia de la presa de possessió del bisbe Iglesias Navarri com a copríncep d’Andorra, que tingué lloc l’1 de maig de 1943.

També recordàvem amb aquesta missa d’acció de gràcies que durant aquests dies de desembre -del 2 al 10 de desembre de 1937- feia 77 anys que sant Josepmaria passà per Andorra en el seu camí d’evasió.

Tot plegat feia que aquesta missa d’acció de gràcies tingués per a nosaltres una significació especial.

En l’homilia, l’arquebisbe d’Urgell glosà les lectures del dia -segon diumenge d’Advent- i remarcà què l’Advent és un temps de consol i d’esperança ja que en la persona de Jesús, Déu ha vingut, ve i vindrà per a la nostra salvació.

Respecte el beat Álvaro del Portillo va fer un repàs de la seva vida i destacà alguns aspectes del seu viure sant:

1.- Fou un home fidel, i per tant també discret, delicat, joiós.

2.- En ell es féu visible un punt fonamental de l’esperit de l’Opus Dei, que la senzillesa i la vida ordinària són camí segur de santedat.

3.- Mantingué sempre un gran amor a l’Església, “a la qual serví -com ha dit el Papa Francesc- amb un cor despullat d’interès mundà, lluny de la discòrdia, acollidor de tots i buscant sempre el que és positiu”.

4.- Finalment, en destacà la serenitat. Cità a Mn. Francesc Faus, fill de Guissona -del Bisbat d’Urgell- que des de fa molts anys treballa apostòlicament al Brasil, i que ha dedicat al beat Àlvar una “Novena de la serenitat”, amb aquests nou punts que va destacar:

· La pau dels fills de Déu

· La pau que prové de l’oració

· La humilitat font de pau

· La serenitat en la malaltia i el dolor

· La serenitat en les contrarietats

· La pau que neix de la fidelitat

· Pau, paciència i mansuetud

· La pau del cor que perdona

· Transmetre la pau als altres

Per altra part, el Dr. Antoni Pujals recordà que el beat Àlvar -seguint fidelíssimament l’ensenyament de sant Josepmaria- va escriure: “nosaltres hem de servir l’Església santa amb tota la nostra ànima”. Per això amb l’ajut del beat Àlvar renovem avui el propòsit de servir l’Església, cadascú des del seu lloc de treball, des de la seva llar, complint els deures ordinaris. I ho volem fer en plena comunió amb els nostres pastors, els molt estimats papa Francesc i l’arquebisbe Joan Enric.

– Podeu veure més fotos aquí