Missa a La Ribalera recordant la missa que celebrà sant Josepmaria l’any 1937

Els dies 26 al 28 de novembre un grup de quatre persones procedents de Madrid, sota l’entusiasta impuls de Manuel Fuertes, van passar uns dies a Pallerols.

Va ser Manuel qui va tenir la idea d’organitzar aquesta expedició en què hi anirien amics seus entre els quals hi hauria el sacerdot de l’Opus Dei, Tomás Alvira, fill de Tomás Alvira, un dels expedicionaris que l’any 1937 van acompanyar sant Josepmaria al pas dels Pirineus. La idea fonamental era que Mn. Tomàs celebrés l’Eucaristia al mateix lloc on el seu pare havia assistit a la missa celebrada per sant Josepmaria un 28 de novembre de feia 84 anys, que a més coincidia que en les dues dates era diumenge 1r d’Advent. Així va ser com es va formar l’expedició que des de Madrid arribaria a Pallerols.

Els visitants van ser: Manuel Fuertes, Mn. Tomás Alvira, Pele Postigo i Santiago Torras. Per part de l’Associació d’Amics de Pallerols els van acompanyar en diferents ocasions Jordi Piferrer, Octavio Rico i Ramon Camats.

El grup de visitants va sortir de Madrid el divendres 26 de novembre a les 9 del matí i van arribar a Peramola a les 3 de la tarda. El primer va ser dinar a la Fonda la Masia. Tot seguit visitem el Paller i la casa del Tonillo, Antonio Bach Pallarès, que fou guia d’aquesta zona. Tot seguit ens dirigim a Pallerols pujant directament a la Cabana de Sant Rafael. Allí es van llegir els escrits històrics que narren els 5 dies passats en aquest lloc pel grup on anaven sant Josepmaria i els set que l’acompanyaven, entre els quals hi havia Tomàs Alvira. (Vegeu “Camí d’Alliberament” pàgs. 58 a 70).

Després baixem a l’església i rectoria de Pallerols visitant els llocs més emblemàtics: el “forn”, el lloc on sant Josepmaria va trobar la rosa que li va confirmar en la decisió de continuar cap a Andorra, el lloc on va celebrar la santa Missa, etc. llegint en aquests llocs els escrits històrics corresponents (Vegeu “Camí d’Alliberament” pàgs. 44 a 57).

Ja de nit ens dirigim a Coll de Nargó, a la Fonda del Llac, que fou el campament base des d’on realitzem les visites dels propers dies 27 i 28.

El dissabte 27, Mn. Tomàs Alvira va celebrar missa a l’església d’Organyà i a continuació partim cap a Andorra on visitem alguns llocs on, dels dies 2 al 10 de desembre de 1937, hi va fer estada el grup de sant Josepmaria. Allí visitem l’església de Sant Julià de Lòria i la casa del Mas d’Alins a la frontera, i tot seguit els llocs que van recórrer a Andorra la Vella i Escaldes. (Vegeu “Camí d’Alliberament” pàgs. 136 a 191).

Finalment el dia 28, ens dirigim a la Ribalera per celebrar la santa Missa que havia estat el motiu principal que havia mogut a Mn. Tomàs Alvira a desplaçar-se a Pallerols. Allí es van tornar a llegir els escrits històrics (Vegeu “Camí d’Alliberament” pàgs. 71 a 79).

Celebrada la missa a la Ribalera vam tornar a Pallerols per acomiadar-nos, sortint a les 15:00 h. cap a Madrid, on van arribar a les 20.30.

Els visitants van quedar profundament commoguts per les vivències experimentades durant aquests 3 dies, amb el propòsit de tornar aviat acompanyats dels seus parents i amics.

Per acabar aquesta petita crònica adjuntem un dels molts escrits que apareixen al llibre “Camino de Liberación“. En aquest cas és un escrit de Tomás Alvira referent al pas de la frontera andorrana la nit de l’1 al 2 de desembre de 1937, que podeu trobar a la pàg. 128 del llibre esmentat:

“L’última nit, cap a la una de la matinada, ja estàvem molt propers a la línia de la frontera, quan el guia —a qui se n’havien unit dos més— ens va dir que ràpidament ens tiréssim a terra, però cadascun sota un arbre. Això ens va produir gran ensurt, perquè suposàvem que havien vist algú. L’alarma es va produir perquè els guies van veure una foguera precisament pel lloc on nosaltres passaríem, allunyant-nos de la casa de carrabiners que hi havia a les proximitats molt ben il·luminada. Davant d’aquesta complicació es va decidir passar entre aquella casa i la foguera on indubtablement hi havia gent de vigilància escalfant-se, perquè la nit era enormement freda. El nostre guia ens va donar instruccions:

No havíem de recolzar els pals a terra, per evitar sorolls; procuraríem no recolzar els peus en pedres movedisses, perquè no rodessin, i aniríem el més lleugers possible. Així vam començar a caminar, amb força temor, quan de sobte es va sentir el lladruc fort i seguit d’un gos que deurien tenir en el lloc dels carrabiners.

Jo vaig pensar que allà s’havia acabat tot, perquè el gos, amb els lladrucs, indicava clarament que passava algú. Seguim la nostra marxa; va continuar bordant el gos i, per fi, va callar. No va sortir ningú! Què va passar? És inexplicable. Tot i que la línia de la frontera estava al començament de la muntanya, seguim caminant en silenci fins arribar al vessant nord. Després de les manifestacions de joia, el nostre grup ens vam quedar en silenci i resem el Sant Rosari”.