El dia 9 d’octubre hem estat treballant 30 persones en el Camí d’Andorra

L’objectiu dels treballs a realitzar el dissabte 9 d’octubre, era col·locar l’últim rètol que faltava per tenir senyalitzats els 100 Km del “Camí d’Andorra”, que va des d’Oliana fins a Andorra, passant per Pallerols de Rialb.

Aprofitant que un grup de 15 nois procedents de Pamplona volien venir a Pallerols per passar uns dies de convivència i estudi, els vam proposar que col·laboressin en la senyalització del tram Baridà-Noves de Segre. Van acceptar encantats i així va sorgir aquesta magnífica col·laboració.

Vam ser en total 30 persones: 15 de Pamplona i altres 15 de Lleida i Barcelona.

Del grup de Lleida destaquem la presència del matrimoni Emilio i Eva amb els seus tres fills Emilio, Marc i Ignacio.

Transcrivim a continuació la crònica que ens envia el grup de Pamplona.

Aprofitant els quatre dies de pont del Pilar, al club Lantegi (Pamplona) vam decidir anar a Pallerols amb un grup de nois de 4t d’ESO i 1r de batxillerat per conèixer una mica més del pas dels Pirineus que va fer sant Josepmaria i passar uns dies inoblidables en un entorn meravellós. Ens allotgem al refugi al costat de l’església, molt còmode i perfectament equipat, la qual cosa ens va permetre reviure amb més proximitat l’experiència de sant Josepmaria.

El dissabte 9 d’octubre ens unim a un altre grup de voluntaris per ajudar en tasques de manteniment del camí. Vam fer en sentit invers part de la davallada de la muntanya d’Ares repintant senyals i desbrossant, el que ens va fer més amena la forta pujada des de la pedrera de Noves de Segre fins a la Borda de Baridà. En arribar a la Borda ens van obsequiar amb un suculent menjar: botifarres, costelles de xai i bolets acabades de collir; i de postres una excel·lent coca catalana. Després de tot el matí de treball un dinar tan bo i substanciós s’agraïa molt, i el vam gaudir encara més per la bona companyia i la bellesa de l’indret. En tot moment dels quatre dies passats en aquesta zona del Pre-Pirineu ens sentírem molt ben acollits i tractats, però per descomptat aquest menjar va ser un dels moments en què més ho notàrem.

Abans de sopar, ja de tornada a Pallerols, Ramon ens va explicar els detalls dels dies passats allà per sant Josepmaria i vam veure un documental molt ben fet i molt recomanable per a conèixer bé la història del pas dels Pirineus.

El dia següent, diumenge 10, ho vam passar tranquil·lament a Pallerols, perquè calia treure temps per estudiar. A la tarda ens acostem a la Cabana de Sant Rafel, una visita que val molt la pena, molt a prop de l’església.

Dilluns vam decidir anar a Andorra per gaudir de les vistes dels Pirineus i conèixer millor el lloc on va arribar sant Josepmaria després de les llargues jornades de caminada. A més, vam estar en els llacs de Tristaina, fins i tot alguns valents van pujar aquest pic, un lloc d’una bellesa impressionant. A la tarda vam anar a resar a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, l’església on sant Josepmaria va celebrar la Santa Missa el 4 de desembre de 1937, un dels 9 dies que va estar a Andorra després de creuar la frontera. Els altres dies va celebrar la Missa a Escaldes-Engordany. Acabem aquest dia visitant alguns carrers cèntrics de la capital andorrana i ja tard tornem a Pallerols, el nostre campament base.

Després d’aquests dies tan intensos, dimarts tocava emprendre la volta cap a Pamplona, ​​amb pena pel poc que ha durat la nostra estada a Pallerols, però amb molt bon record de com ho hem passat i amb moltes ganes de tornar.