Compromès en l’extensió de Pallerols per tot el món

La nit del 19 de maig va morir a Barcelona Mn. Enric Moliné i Coll, sacerdot de la prelatura de l’Opus Dei, que tant va col·laborar en difondre els fets que succeïren a Pallerols el novembre de 1937 en motiu del pas de sant Josepmaria Escrivà per les terres de la Baronia de Rialb i l’Alt Urgell en el seu camí cap a Andorra.

Va assistir a vàries de les festes que celebrem cada any a Pallerols als voltants del 22 de novembre, en la Festa de la Trobada de la Rosa.

Mn. Enric va néixer a la Seu d’Urgell el 29 de gener de 1933. Es llicencià en ciències químiques i en filosofia per la Universitat de Barcelona. És també doctor en teologia per la Universitat Pontifícia Lateranense, de Roma. Ordenat sacerdot, va exercir el seu ministeri en diversos llocs, com Londres i Oxford entre altres. Darrerament exercí a Barcelona.

Ha treballat sobre diversos aspectes històrics medievals i moderns del bisbat d’Urgell. Col·laborador habitual de la revista Urgellia, és autor de llibres d’espiritualitat, història de l’Església i teologia, així com de diversos fulletons de divulgació sobre aquests temes.

Ha participat també en diverses obres col·lectives com el Diccionari d’història eclesiàstica de Catalunya (1998-2001) i l’Episcopologi de l’Església d’Urgell (Societat Cultural Urgel·litana, 2002).

En relació a la història sobre sant Josepmaria en el seu pas per Pallerols, Mn. Enric fou un important assessor en la redacció de la versió en català del llibre “El Pas dels Pirineus“, donant-li ordre i claredat en l’exposició dels temes tractats en aquest llibre. Més endavant, seguint el mateix esquema, van ser publicades les versions en castellà: “Entre la noche y la esperanza” i “Camino de Liberación“, amb els últimes investigacions sobre el tema. Posteriorment s’ha traduït també a l’italià amb el títol “Una storica avventura sui Pirinei“.

Durant anys va investigar en els arxius d’Urgell cercant documentació sobre Pallerols, i es va entrevistar amb veïns de Pallerols per recollir els seus records. Aquesta documentació ha permès la publicació del llibre “Pallerols de Rialb. Història i Personatges. Malgrat la insistència de l’autor, Mn. Enric es va negar en rodó a aparèixer com a coautor.

Des de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, agraïm a Mn. Enric Moliné totes les seves valuoses aportacions per a la promoció de la història de sant Josepmaria a Pallerols i la propagació de la devoció a la Mare de Déu del Roser que es venera en aquesta església.