La Mare de Déu de Canòlich “li ha fet un camí plaent”, com deia la Montserrat en la seva poesia que figura al retaule de l’oratori de Canòlich

A la matinada del diumenge 13 d’octubre ha mort la Montserrat Marfany, mare del Miquel i del Carles Àlvarez Marfany, que tant han ajudat a l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

Especialment el Carles ha participat activament en les moltes activitats que l’Associació ha organitzat a Andorra. Entre aquestes activitats sobresurten les següents:

Aplec de sant Josepmaria als prats i la borda que la família Àlvarez Marfany té a la zona del Gastó, a Fontaneda

La construcció de l’oratori de la Mare de Déu de Canòlich que hi ha prop d’aquesta borda i per on l’any 1937 passà sant Josepmaria Escrivà en arribar a Andorra. L’oratori fou inaugurat i beneït l’any 2015 pels arquebisbes Pujol i Vives de les diòcesis de Tarragona i Urgell.

La cursa nocturna “Rosa del Nord”.

La visita que l’any 2012 va fer a Andorra el prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría, en motiu de la benedicció de l’estàtua de sant Josepmaria que figura al costat de l’antic retaule barroc de l’església parroquial de Sant Julià de Lòria.

– Les “Jornades de Camins de Llibertat” organitzades a Andorra.

– I moltes activitats més relacionades amb el pas de sant Josepmaria Escrivà per Andorra.

La Montserrat Marfany era una gran devota de sant Josepmaria a qui acudia sovint i tractava amb gran confiança. Seus són els versets que hi ha escrits al retaule de l’oratori de la Mare de Déu de Canòlich. Diuen així:

Una filera de flors

totes grogues i rodones

vora la porta de casa

he trobat aquest matí.

Més amunt igual renglera

fins arribar a l’ermita

veient a vostra mà

unes quantes de marcides.

Si que heu estat matinera

estimada mare nostra

fent-nos un camí plaent

amb roses del vostre nom.

Ben segur que la Mare de Déu “li ha fet un camí plaent” i que junt amb sant Josepmaria està ja a la Pàtria del cel que tant anhelava, embadalida davant Aquell qui és la Bellesa que mai sacia.

Gràcies Montserrat pel teu exemple de fortalesa i dolcesa, virtuts d’una veritable dona cristiana, enamorada de Jesucrist i la seva mare Santa Maria!