La generositat era el tret més característic de la seva personalitat

El passat diumenge 18 de juliol de 2021 va morir en Pere Ramoneda i Bach, de Cal Guillot de Coll de Nargó. Havia nascut al mateix Coll de Nargó el dia 29 d’agost de 1927. Al morir, tenia per tant 94 anys.

Lo Peret era un home fort, valent, molt treballador, noble, sincer, senzill, afable, desprès de sí mateix, generós. Quan sortíem del funeral una dona del poble em va dir: “lo Peret sempre ajudava a tothom”. Potser això era el tret més característic de la seva personalitat: la generositat.

Gràcies a ell vàrem recuperar el camí antic de baixada des de la casa d’Aubenç fins el Pont del Codó sobre el riu de Valldarques; un camí molt interessant perquè segueix les traces d’extracció de troncs pel mig del bosc a la cara nord d’Aubenç, que ell -juntament amb el seu germà Jaume- havien fet moltes vegades quan eren joves i treballaven a Aubenç baixant els troncs per aquest camí.

Una altra aportació importantíssima de lo Peret fou la reconstrucció de la Cabana de Sant Rafel, a Pallerols. Ens va aconseguir tres arbres que eren fonamentals per a l’estructura de la Cabana: dos puntals -un roure i un ginebró- i el tronc que corona la cabana que era un pi de 12 m de llarg que havia guanyat molta duresa al caure-li un llamp a sobre. Ens va portar els tres pals fins a la cabana i dirigí les obres de reconstrucció, amb un camp de treball en el que hi acudiren nois de diversos llocs de Catalunya.

Al llarg de tots aquests anys ha col·laborat en moltes altres coses relacionades amb el Camí d’Andorra, ens ha convidat a casa seva moltes vegades, ens ha aconsellat amb els seus coneixements sobre la geografia i costums de l’Alt Urgell, … Per tot plegat, l’any 2008 li vàrem concedí un diploma de Soci Col·laborador del Camí.

A les onze del matí del dilluns 19 de juliol fou la missa funeral a l’església de Coll de Nargó, oficiada per Mn. Benigne Marquès. Molta gent del poble i de fora hi volgueren assistir per pregar per lo Peret. A continuació l’acompanyàrem fins el cementiri per donar-li l’últim adéu a la terra.

Un dissabte a la tarda del mes de setembre celebrarem també una Missa a l’església de Pallerols, que oferirem per lo Peret. Ja informarem amb temps de quan serà aquesta Missa.

Preguem per ell i li agraïm la seva col·laboració inestimable al correcte traçat del Camí d’Andorra.

Podem acabar aquesta petita crònica amb unes paraules que pronuncià una nora seva al final del funeral: “Després de la llarga travessa descansa en Pau, Peret, home feréstec de la terra, amant de la vinya, apassionat de la muntanya. A reveure”.

Mireu aquest vídeo on surt el Peret dirigint la reconstrucció de la Cabana de Sant Rafel.