Tal com estava previst es va realitzar amb un èxit total l’inici de les Caminades del Pas dels Pirineus, amb el recorregut del primer tram del Camí, seguint les indicacions del llibre “Camí d’Andorra“, que dit de passada, recomanem vivament que es tingui per a caminar amb seguretat per aquestes rutes.

Aquest primer tram, que va des d’Oliana fins a Pallerols, es pot també anomenar “Ruta de les Marededéus”, ja que ens trobem en el camí quatre ermites dedicades a la Mare de Déu: Mare de Déu de Castell-llebre, Mare de Déu de la Gràcia de Cal Boix, Mare de Déu del Roser de Peramola i Mare de Déu del Roser de Pallerols.

Hem participat en aquesta primera caminada, un total de 10 persones vingudes de diferents parts de Catalunya: 2 de Girona, 1 de Lleida, 3 de Terrassa i 4 de Barcelona.

Amb mitja hora de retard, és a dir a les 10.30 del matí, iniciàrem la ruta pujant en primer lloc a l’Ermita de la Mare de Déu de Castell-llebre, una ermita molt ben arranjada per la família de Juncàs, i des d’on es poden contemplar unes vistes esplèndides sobre l’Aubenç i sobre la plana d’Oliana.

A continuació baixàrem cap a Peramola passant per l’Hostal de Cal Boix, a on es pot admirar l’ermita de la Mare de Déu de la Gràcia. Passant per darrera l’hostal i seguint el camí de Nerola arribàrem a l’ermita de la Mare Déu del Roser de Peramola, tot just al entrar al poble, quan eren les 12.50 hores. Menjàrem una mica a la font dels safareigs del poble i continuàrem, quan eren les 13.20 hores, en direcció a la font del Cané i el camí vell de Sant Marc.

Seguint aquest camí arribàrem a la casa de Sant Marc des d’on es poden contemplar unes vistes magnífiques. Continuant per la pista, arribàrem a Pallerols cap a les 16.00. Allà ens esperava en Pere Sala de Cal Vilaró que ens va obrir la porta de l’església, i al que agraïm una vegada més els constants favors que fa a tota la gent que visita aquests indrets. Així que vàrem arribar, Mn. Xavier va celebrar la Santa Missa amb l’assistència de tots els components de l’expedició i també de Domingo Inglavaga, amic nostre que ens ha acompanyat en diverses expedicions de neteja de camins i que estava a Pallerols per casualitat. Acabada la Santa Missa, vàrem resar una Salve d’acció de gràcies a la Mare de Déu del Roser de Pallerols.

Amb aquesta excursió, hem iniciat el nostre propòsit de què cada mes puguem fer un recorregut diferent fins a completar les 6 rutes que ens portaran des d’Oliana fins a Andorra.