10 joves gironins a Pallerols

Convidats per Mn. Eduard de Ribot, rector de la parròquia d’Arbúcies, a la tarda del diumenge de Rams, 28 de març, vuit joves de diferents pobles de Girona es dirigeixen en furgoneta cap a Pallerols de Rialb, a la comarca de la Noguera. Els intrèpids aventurers són: Ignasi Vila, Jaume Vila, Lluís Vila, Xevi Vila, Pere Busquets, Josep Sellas, Xavi Porras i Josep Ma Panadés.

L’aventura comença quan poc abans d’arribar a Pallerols i seguint les indicacions de Google Maps, agafen una camí de terra en molt mal estat. Ens ho expliquen així:

El camí és cada vegada més complicat i al cap d’una hora d’avançar penosament ens adonem que hem pres un camí equivocat. La nit és fosca, el combustible escasseja i finalment la furgoneta s’atura. La situació és delicada. Una trucada telefònica, i un àngel motoritzat que respon al nom de Ramon Camats es presenta amb un formidable 4×4. En un parell de viatges, ens trasllada al refugi de Pallerols, mentre la furgoneta avança prudentment.

Allà, ens reunim per fi amb Mn. Eduard i en Félix Sáez.

Dilluns Sant (29 març)

La nit al refugi podem dormir bastant bé tot i el concert de diferents tons dels roncs d’alguns amics nostres. Esmorzem i sortim cap a Les Masies de Nargó, des d’on comencem a caminar cap al bonic indret de Fenollet. A bon ritme i amb millor esperit, arribem al nostre destí cap al migdia, després de tres hores de peregrinació.

Allà, en Ramon ens recull amb els cotxes i tornem al refugi, on assaborim uns macarrons preparats per la mare del Félix, per als quals els qualificatius de deliciosos i exquisits es queden definitivament curts.

Després de la gratificant digestió, en Ramon ens obsequia amb una

detallada visita guiada de l’església de Pallerols i de la rectoria on sant Josepmaria Escrivà i els que l’acompanyaven van pernoctar en el seu camí cap a Andorra durant la Guerra Civil espanyola. Completem la visita amb un assolit documental de l’esmentat exili del sant. Després oïm Missa a la mateixa església.

Dimarts Sant (30 març)

Ben d’hora, després d’escoltar Missa i esmorzar frugalment, ens disposem

a afrontar la jornada més exigent de la sortida. Des de la carretera de Cabó, emprenem una empinada pujada per la muntanya.

Arribem a la carena passat el migdia, on se situa el poblet d’Ares, antany habitat. Ens aturem a dinar en un replec del camí, amb uns entrepans que ens hem portat. Resem el rosari i continuem cap a Noves de Segre, on arribem en caure la tarda. Una caminada de 6 hores i 18 km de recorregut.

Allà ens espera la furgoneta aparcada per en Ramon unes hores abans i tornem a Pallerols.

Després de sopar, ens apleguem al voltant de la llar de foc, on el mossèn ens explica algunes fascinants anècdotes de la seva vida ministerial.

Dimecres Sant (31 març)

Avui el dia ha anat sobre rodes. Ens dirigim a Andorra. En arribar a la duana tenim alguns problemes per passar però al final anar amb un mossèn resulta ser el millor passaport i salvador de multes.

Visitem la parròquia de Sant Julià de Lòria i la seva església, on admirem els harmoniosos mosaics signats pel reconegut artista Marko Rupnik i l’estàtua en bronze de sant Josepmaria Escrivà, de l’artista Rebeca Muñoz, que recorda el dia 2 de desembre de 1937 quan arribà finalment a Andorra després de 13 dies de patiments caminant per les terres de la Baronia de Rialb i l’Alt Urgell.

Després de dinar en una terrassa que uns vilatans tenen a bé prestar-nos, ens acomiadem de mossèn Eduard i d’en Félix, i enfilem de nou cap a terres gironines.

Si voleu passar uns dies d’aventura, us recomanem vivament aquest itinerari que va des d’Oliana fins a Andorra travessant rius i muntanyes. Un total de 100 Km, amb un desnivell acumulat positiu de 6.400 m i negatiu de 5.900 m.