Un èxit total en la organització de la cursa nocturna “Rosa del Nord”

A les 10 de la nit del dia 30 de novembre sortiren del Golf d’Aravell, 21 participants en una cursa hivernal nocturna i sense avituallament, en direcció a Andorra, creuant muntanyes i rius.

Volien comprovar en les seves pròpies persones el que sofriren milers d’éssers humans perseguits per aquestes muntanyes, que de nit i sense menjar formaven part d’expedicions d’evasió que fugien de la intolerància d’ideologies totalitàries, durant les guerres europees dels anys 1936 a 1945.

Pràcticament tot el dissabte va estar nevant en la zona de la cursa. Això feu que dels 28 corredors inscrits, finalment només 21 es presentaren a la sortida.

Cap a les 8 de la tarda va deixar de nevar. Així doncs, amb tot el traçat ben nevat sortiren els corredors amb l’ànim ben disposat. La temperatura estava al voltant dels 4o sota zero i a les cotes més altes feia un fort vent que aixecava la neu recent caiguda.

Al llarg del trajecte hi va haver dos abandonaments: l’un al riu de Civís (Km 12) i l’altre al Mas d’Alins (Km 18). Finalment arribaren a Sant Julià de Lòria 19 corredors.

Adjuntem la llista dels que finalitzaren la cursa amb la seva classificació i temps emprat, en hores i minuts:

1. Marc Alonso Roca 02:53

2. Xavier Jové Riart 02:56

3. Gerard Jové Riart 03:02

4. David Julià Escolà 03:12

5. Gerard Estragué Pérez 03:12

6. Ruben Garcia Segura 03:19

7. Roser Español Badà 03:30

8. Manuel Rullan Estarelles 03:31

9. Gonzalo Fernández Garcia 04:02

10. Teresa Forn Munné 04:06

11. Sergi Bastida Ortega 04:06

12. Josep Roig 04:06

13. Vicente Martínez González 05:35

14. Josep Agramunt Graell 05:48

15. Adrián P. Montes Bonet 05:54

16. Jordi Arcos Garcia 05:54

17. Gerard Riera Corrales 05:56

18. Félix Pérez Colino 05:56

19. Jaume Jou Gispert 06:21

Tots els corredors manifestaren l’excel·lència i duresa del recorregut i amb ganes de tornar l’any que ve.

Recollim uns retalls dels comentaris de Xavier Jové en el seu facebook. Esperem que els altres participants ens facin arribar també els seus comentaris:

La cursa més dura de la meva vida!
Nocturna Trail Rosa del Nord 22km 1.600m+ vam acabar a la 01:00 de la nit.
Sortida ràpida amb Manu, Gerard, Josep… Comencem a fer els primers metres de desnivell amb 15-20 cm de neu, trams on costava veure els senyals, caigudes, perduts…
Al final vaig acabar 2n general, amb rampes, ferides, gelat, deshidratat, i amb 200€ com a premi, bona recompensa!!!

Entre que és cursa, de nit, amb neu, feia fred, alguns senyals estaven tapats per la neu i com que anàvem davant obrin traça ens vam perdre en algun punt. Són factors de cursa! En general molt bé.

Va valdre la pena per l’experiencia i tot el que comporta!!

Una cursa que en aquest moment de la temporada no em tocava fer ja que els meus entrenaments són de 10 i 15 km màxim. Però ens havíem de treure les ganes que portàvem dins després d’haver-se anul·lat la TriNeu de La Massana.

Adjuntem alguns textos del llibre “El pas dels Pirineus“, de Jordi Piferrer, Pagès editors, Lleida 2012. Aquest llibre descriu 16 expedicions d’evasió a través dels Pirineus, entre les que figura en un lloc destacat la que ens ha inspirat a organizar la carrera “Rosa del Nord”.

Records de Francisco Botella, un dels expedicionaris de l’any 1937:

“Al final de este camino hemos bajado bastante, los árboles y vegetación nos acompañan un rato, y recuerdo que nos sirvieron para frenar el descenso por la ladera, muy inclinada [bajada por el Bosque de Cogoll y el Serrat del Vaquer]: lo que no se consigue con los pies, mal calzados, porque las alpargatas no protegen de los golpes al resbalar y saltar en pendiente, lo completan las manos asiéndose a las ramas de aquellos arbustos. Estamos delante de un río [el río de Civís].

Juan se retrasa porque camina con los pies destrozados y le sangran, y no puede seguir sin cambiar de alpargatas.

Entonces pasan el río, sobre un tronco de árbol que hacía de puente, el guía y el resto de la expedición, con los de las mochilas”.

Juan Jiménez Vargas explica en el Diari de l’any 1937 la baixada des de la Collada de la Torre fins al riu de Civís:

“No sé cómo será el camino del infierno, pero cuesta trabajo imaginarlo algo peor que eso. Cuanto más denso, los árboles mas altos. Los matorrales más tupidos, que se interponen en el cami­no, aumentan por momentos; y hay que atravesarlos por las buenas o por las malas, sin reparar en los jirones de la ropa o de piel que se empeñan en guardarse entre sus espinas. Hasta que llega un momento en que, más que andar, puede decirse que nadábamos entre el ramaje, sin poder precisar si la masa compacta que divisábamos delante de nosotros era el tronco de un árbol o el compañero que nos precedía en la marcha.

Las caídas de los días anteriores son cosa de broma, compa­radas con las de hoy”.

Antoni Dalmases explica en el seu Diari de l’any 1937, la pujada al Barranc de la Cabra Morta:

“Atravesamos descalzos otro río [el río de Civís] y empezamos la ascensión más fuerte del viaje [la del barranco de la Cabra Morta]. Al principio con mucha dificultad se podía andar de pie, des­cansando todos cada cuarto de hora, luego ya es una escalada con todas las de la ley y pasamos de roca en roca agarrados al suelo frío y mojado cada vez más alto. La subida es tan alta que el que me sigue siempre queda bajo mis pies. Aquí se agotó el coñac y todo lo que llevábamos para beber. Segu­ramente que de día no nos atreveríamos a pasar por este si­tio. El vértigo no nos dejaría pero, como ahora sólo se ve a unos metros, no nos damos más que una ligera cuenta del pre­cipicio que tenemos a nuestros pies. Al llegar a la cumbre y tras un ligero descanso, marchamos por la cumbre e iniciamos luego el descenso, por la otra vertiente, suave afortunada­mente”.

Antoni Dalmases explica en el seu Diari de l’any 1937 la pujada al Mas d’Alins:

“Son los montes decisivos. Pasamos un riachuelo, un campo, luego otro arroyo, pero nadie piensa en mojarse. Estamos más cerca de la casa [la Borda de Lluçà] casi en la frontera, pero eso no significa nada. Subimos la montaña corriendo y dando gracias a Dios. Aunque nos descubran, quedan ya a nuestras espaldas y podemos escapar. Caigo y me lastimo una rodilla. Había de dolerme casi un mes luego, pero en aquel momento no me entretengo para nada. ¡No se para ya!… A uno le sangran los pies, pero sigue. Ya no hay disciplina. Nuestra marcha es una carrera desenfrenada hacia la cumbre en la que ya pasamos la línea divisoria ¡Estamos a salvo! Rendidos, pero a salvo. A pesar de todo no hay cantos ni gritos. Sólo una oración silenciosa y sincera. Aún hay peligro. Andamos pues alegres pero callados. Cuando se ha pasado esta zona y se ha encendido una hoguera, es entonces cuando bajamos hacia el pueblo [Sant Julià de Lòria]”.

Notes

1. Agraïm al Comú de Sant Julià de Lòria seva col · laboració a l’èxit de la cursa, així com la Creu Roja Andorrana i als nombrosos voluntaris que ens han ajudat.

Volem manifestar un especial agraïment al seu conseller Major, Carles Álvarez Marfany, ja que sense la seva ajuda hagués estat impossible la realització de la cursa.

2. Els hi demanem als corredors que contestin a les següents preguntes:

– Coses positives de la cursa
– Coses negatives
– Què es pot millorar?
– Tornaràs l’any vinent?