Màrius Clavell, redactor de “Camino de Santiago. Revista Peregrina”, ens escriu des de Santiago de Compostela.

Amb motiu de la “V Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus”, que celebrarem a Sant Julià de Lòria (Andorra) el proper dissabte dia 26, Màrius Clavell, redactor de “Camino de Santiago. Revista Peregrina”, ens envia aquest escrit.

Partint de la força simbòlica que té el Camí -recerca de llibertat física, d’un espai millor o espiritual, fugida d’un malson- el Camí de Sant Jaume ha recuperat de trenta anys ençà una acollida sorprenent per part d’habitants d’arreu el món, plena de sentit. L’espiritual dels començaments -la descoberta del cos de l’apòstol Sant Jaume data de les primeries del segle IX-, enriquit amb significats més contemporanis: espai de silenci, descoberta de paisatges insospitats, trobada amb gent d’arreu del món en un ambient alhora cosmopolita, comunicatiu i de serveis recíprocs.

S’han recuperat vells camins enfosquits per reformes religioses, guerres (el camí de sant Olav, a Noruega; de Canterbury, a Anglaterra; das Missôes, do Pai Ancheta, al Brasil). Descoberta de camins a altres cultures, com ara Kumano Kodo, al Japó; Sri Pada, a Sri Lanka; i, fins i tot, la creació de camins nous de trinca, a ‘imitació de…’. És el cas do Caminho do Sol, 400 km de Sâo Paulo fins a un poble que té com a patró a sant Jaume, i que va ‘inventar’ José de Palma, antic peregrí a Santiago.

Des de primers d’any i fins avui -22 de novembre de 2011- han arribat a Santiago de Compostela 181.189 peregrins a peu o en bicicleta (més que en tot l’Any Sant de 2004), caminant al menys cent kilòmetres a peu o dos-cents en bici. Ah!, i entre aqueixos, han arribat seixanta-tres andorrans!

És molt suggestiu buscar i trobar concomitàncies entre el Camí de Sant Jaume i el Camí de Pallerols a Andorra. No dubto en un rerafons comú que engrescarà als andorrans a fer el Camí de Sant Jaume i a posar en valor el Camí de Pallerols a Andorra.