De Pallerols a Andorra: una experiencia inolvidable

Prop de quaranta joves de Lleida, València, Igualada i Barcelona van arribar el dissabte 25 de juny, passades les 12 del migdia, a uns camps propers a la Borda del Gastó, en el camí del Mas d’Alins a Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra. Venien de Pallerols -d’on havien sortit el dimecres 22- i en quatre dies recorregueren una part del camí que feu sant Josepmaria a la tardor de 1937, en el seu camí d’evasió cap a Andorra.

El recorregut total fou de 73 quilòmetres, amb un desnivell positiu d’uns 3.800 m i negatiu de 2.760 m.

L’aventura començà el dimarts 21 de juny, quan cap a les 19 h arribaren al refugi de la rectoria de Pallerols els primers participants a la Caminada integral del Pas dels Pirineus: un grup de valencians. Fins a les 21 h continuaren arribant altres grups: de Lleida, Igualada, Barcelona, … fins a 32 participants que en els propers dies arribarien a 38 en total.

El dimecres 22 començà la 1a etapa: Peramola – Roca del Corb – Santpou – Ribalera – Canal de la Jaça – Aubenç. Un recorregut de 19 km, amb un desnivell positiu de 1.195 m i negatiu de 350 m. Empraren unes 8 hores. Dalt la muntanya d’Aubenç sopar i acampada, amb una vista magnífica sobre la vall del Segre.

El dijous 23, la 2a etapa: Aubenç – riu de Valldarques – Barranc de Comalavall – Fenollet – canal de Grau del Fangueret – Santa Fe – Organyà. Un recorregut de 22 km, amb un desnivell positiu de 750 m i negatiu de 1.450 m i 8 hores de camí. Soparen i dormiren al càmping d’Organyà.

El divendres 24, la 3a etapa: Aravell – Pla de la Caubella – Bordes de cal Roger – Collada de la Torre. Un recorregut de 14 Km, amb un desnivell positiu de 920 m i 4 hores de camí. A la collada de la Torre, sopar i acampada.

El dissabte 25, la 4a etapa: Collada de la Torre – riu de Civís – Barranc de la Cabra Morta – Argolell – Mas d’Alins – Borda del Gastó. Un recorregut de 16 km, amb un desnivell positiu de 750 m i negatiu de 960 m, i 6 hores de camí.

En arribar a la Borda del Gastó s’uniren a l’Aplec de sant Josepmaria, on hi havia un total de 240 persones vingudes de diversos indrets. Tots plegats, en un ambient familiar, van participar de l’Eucaristia que fou presidida per l’arxiprest d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries, i concelebrada per altres sacerdots.

A continuació un arròs de muntanya i celebració de la Festa del Vent.

Quatre dies viscuts intensament on pogueren experimentar el cansament d’aquestes llargues jornades i entreveure d’alguna manera l’angoixa de sentir-se perseguit, com desgraciadament se senten ara mateix a moltes parts del món persones que han de deixar les seves llars a causa de la intolerància d’altres persones amb ideologies totalitàries.