Seguint les petjades de san Josepmaria en el seu camí d’evasió

Un any més, l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra i el Club Raier, de Lleida, han organitzat una Caminada Integral del Camí d’Andorra. Els 27 participants d’enguany es concentraren la nit del 20 de juny a la nova Rectoria de Pallerols de Rialb on soparen i dormiren.

El dissabte 21, Javier Santos un dels sacerdots que anava a l’expedició els predicà una meditació fent referència a l’esperit de la travessa, en recordança de la que féu sant Josepmaria Escrivà a la tardor de 1937.

Després d’esmorzar, els membres de l’expedició ens dirigírem a Peramola des d’on vàrem començar a caminar. Així, donàvem el tret de sortida al “PasPi 2014”. Vàrem caminar molt animats i gairebé sense aturar-nos fins arribar a la Roca del Corb, on llegirem els successos de l’expedició de sant Josepmaria. Després seguirem el camí fins arribar al barranc de la Ribalera, on sant Josepmaria va celebrar l’última missa abans d’arribar a Andorra. A la Ribalera nosaltres també vàrem tenir la celebració de la Santa Missa i després vàrem dinar, acompanyats per Mn. Carlos Palos i Miquel Freixa, que després de dinar varen marxar. Poc després, enfilarem la Canal de la Jaça on suàrem de valent però sabent que era l’últim esforç d’aquell gran primer dia. Un cop a dalt d’Aubenç, on passaríem la nit, ens esperaven el Pipo Margalef i el Paco Penella, els quals varen cuidar-nos amb una excel·lent intendència i amb un sopar de primera. Havent sopat, i després d’uns jocs i cançons vora la foguera, anàrem a dormir pensant en l’etapa de l’endemà.

Ens despertàrem el diumenge 22 amb les cançons scouts d’en Pedro Júdez i després de recollir les tendes i prendre un bon esmorzar, emprenguérem la segona etapa. Vam baixar Aubenç per arribar a dinar a Can Fenollet on els macarrons i el pollastre de la Sra. Rosa van refer-nos en un moment. A Can Fenollet ens esperava una sorpresa. Un caminaire d’un PasPi passat, l’Octavi Quintana, va deixar-nos un mató esplèndid que ell fabrica, amb el qual vam poder celebrar l’aniversari de Mn. Javier Santos. Aquella tarda, tocava la pujada al coll de Santa Fe i la baixada fins el càmping d’Organyà on passàrem la nit. La piscina i les dutxes del càmping van permetre que descanséssim després dels dos dies de caminada que havien transcorregut.

El dilluns 23 havíem d’enfilar i baixar la muntanya d’Ares. Potser es tractava de l’etapa més dura. En aquesta etapa s’afegiren a l’expedició tres persones més, entre elles en Pedro Javier Comella, que ocupà el lloc de guia de l’expedició que en Toni Cucurull forçosament havia de deixar lliure en aquesta etapa. Els cotxes ens acompanyaren fins a la vall de Cabó, als peus d’Ares, i des d’allà començàrem a enfilar-lo. Un cop al cim, després d’una ascensió superada amb escreix per tots, ens esperaven en Paco i en Pipo amb uns impagables entrepans i un munt de fruita fresca que va anar d’allò més bé. Després del dinar, iniciàrem el descens d’Ares. Des del primer moment de la baixada, per tal de no perdre el costum, començà a ploure lleugerament fins que arribàrem a Noves de Segre on passarem la nit en un espai cobert que ens va deixar la Montserrat Fusté, de Cal Castellins, que és una bona amiga del Camí d’Andorra.

El dimarts 24, després de la missa a l’església de Noves, vam iniciar l’etapa dels rius espantats per la possibilitat d’una pluja intensa. Les primeres hores del matí van transcorre amb els peus plens de fang i el sol brillant, però ja arribant al Golf d’Aravell, després d’haver superat el contratemps que va suposar trobar-se (o més ben dit, no trobar) els ponts que creuen el riu -que estaven destrossats- començà a ploure amb gran intensitat. Vam poder dinar a l’aixopluc d’un cobert que un vilatà d’Aravell va deixar-nos, però la pluja va obligar a suspendre l’etapa de la tarda. Així, amb tristor, vam haver d’anul·lar la pujada i l’acampada a la Collada de la Torre, considerada la millor nit de la Caminada per la majoria dels habituals. L’etapa per tant s’acabava al migdia i vam passar la tarda i la nit en el centre cívic d’Aravell que l’alcalde del poble ens va deixar perquè poguéssim descansar. Alguns vam passar la tarda jugant a futbol, els més joves i sobretot la colla que venia de Raier i del Col·legi Viaró (Sant Cugat del Vallès), i d’altres preparant el sopar i cantant cançons amb la guitarra. Després de sopar, tots a dormir, alguns a l’interior del local i d’altres al porxo, per poder descansar i emprendre amb força l’etapa de l’últim dia.

Ens despertàrem el dimecres 25 molt pendents del cel. Com semblava que es mantenia tranquil, els cotxes van acostar-nos fins el riu Civís des d’on iniciaríem l’última etapa de la Caminada. Tan sols restava el Barranc de la Cabra Morta i la pujada al Mas d’Alins. Mentre iniciàvem la pujada de la Cabra Morta, breu però intensa, alguns començàvem a advertir unes gotes de pluja que s’anaren intensificant mica en mica. Després d’una pujada cautelosa, per evitar relliscades i caigudes a causa de la pluja, arribàrem a dalt de la Cabra Morta, però com la pluja amenaçava amb més força i no podíem aturar-nos més temps que el necessari per agrupar-nos tots, de seguida començàrem a baixar. La pluja però no va privar-nos de l’alegria i el bon humor que es respirava en el grup ja que passàrem gran part de l’última etapa cantant cançons tots plegats i rient amb un bon grapat d’acudits, provinents majoritàriament dels valencians. Així, enmig de l’alegria, el bon humor, la pluja, el benestar i les amistats aconseguides en aquests dies arribàrem als peus de la pujada al Mas d’Alins. Conscients que era ja l’última traguérem força de les febleses i de l’esgotament i l’atacàrem amb optimisme i un gran somriure a les nostres cares. Mica en mica anàvem arribant al Mas d’Alins enmig de felicitacions i abraçades. Els cotxes vingueren a buscar-nos i baixàrem fins al pavelló poliesportiu de Sant Julià de Lòria, on poguérem dutxar-nos i canviar-nos la roba mullada.

Després visitàrem l’església de Sant Julià de Lòria on hi ha l’estàtua de sant Josepmaria que commemora la seva entrada a Andorra el 2 de desembre de 1937, ara farà 77 anys.

Finalment, vam dinar tots plegats per celebrar l’èxit de l’expedició. Una expedició que començàrem 27 persones a Peramola i acabarem 30, sense enregistrar cap baixa. Després d’acomiadar-nos vam marxar cadascú a casa seva amb un bon grapat de records i noves amistats.