De Pallerols a Andorra en cinc dies

La caminada integral començà la nit del divendres 21 de juny a Pallerols.

El dissabte 22, a les nou del matí, s’afegiren a Peramola alguns expedicionaris més i començaren a caminar cap a al Ribalera on arribaren a les 12:45. Aquí, Mn. Javier Santos celebrà la missa. Després dinaren, i tot seguit pujaren la muntanya d’Aubenç per la canal de la Jaça. Abans d’arribar al final de la canal un escurçó va picar a en Joan, a la mà. En mitja hora va venir un helicòpter del RACC, i se l’endugué a l’hospital de la Vall d’Ebrón, de Barcelona, amb la serp que el va picar i que pogueren matar. Al dia següent ja va tornar a casa seva, totalment recuperat.

Un advertiment important

A la canal de la Jaça -sobretot a l’estiu i la tardor- pot hever-hi alguns escurçons, per això és important anar ben calçat, amb pantalons llargs i no posar les mans a les pedres, que és on hi ha els escurçons. Normalment no acostumen a fer res, i és la primera vegada que en deu anys tenim un accident d’aquest tipus. Intentem posar tots els mitjans possibles per a no tenir-ne cap més.

L’endemà, diumenge 23, arribaren a l’hora de dinar a Fenollet, on la Rosa els va fer uns bons macarrons i unes botifarres. Després de dinar pujaren el coll de Santa Fe, des d’on baixaren directament a Organyà, anaren al càmping i es banyaren a la piscina. Després, a missa a l’església del poble.

El dilluns 24, es llevaren a les set del matí, esmorzaren, i a les nou ja estaven preparats per pujar la muntanya d’Ares. Dinaren a la Borda de Conorbau. A la tarda baixaren cap a Noves de Segre, on arribaren vora les sis de la tarda. Es banyaren, soparen i dormiren a Cal Castellins. Abans de sopar foren a missa a l’església del poble.

El dimarts 25, continuaren el camí cap a la Collada de la Torre on acamparen.

Finalment, el dimecres 26 arribaren a Sant Julià de Lòria, després de superar el Barranc de la Cabra Morta i la costeruda pendent del Mas d’Alins.

Alguns s’entornaren a casa seva i altres celebraren missa a l’església de Sant Julià, a l’altar on sant Josepmaria féu la visita al Santíssim el dia 2 de desembre de 1937, tot just arribat a Andorra.

Tot plegat, uns 80 Km de recorregut amb un desnivell positiu d’uns 4.800 m i negatiu de 4.300 m.

En total foren 29 persones de: Lleida, Barcelona, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat i València.

Per la majoria d’aquests nois ja és una tradició fer cada any la caminada integral i amb ganes de repetir-la l’any vinent.