1a Caminada del curs 2008-2009

Hem participat en aquesta primera Caminada del curs 2008-2009, un total de 15 persones vingudes de diferents parts de Catalunya i d’altres llocs del món: De Girona, Ramon Bosch i Jesús Domingo; d’Igualada, Octavio Rico i Àngel Martín; de Solsona, Josep Vilaseca, Mercè Augé i Elisabet Costa; de Barcelona, Jordi Pérez, Ignasi Forcada, Ricard Puig i Jordi Piferrer; de Nairobi (Kènia), Odiló Dizon jr. i de Kinshasa (Congo), Jean-Paul Muteba.

A l’inici de la Caminada ens trobàrem l’Antoni Cucurull i en Jaume Vidal, disposats a fer la totalitat del camí en menys de 24 hores. Per diverses raons, que tractarem en un altre document, no arribaren al final. Deixaren de caminar a les 6 de la matinada del dia 12 en arribar a Cal Pallarès, després d’haver recorregut 69,1 km, caminant 14 h. 45 min. i descansant 4 h. 15 min. Feren 3.900 m. de desnivell positiu i 3.150 de negatiu, amb un desnivell acumulat de 7.050 m. No està gens malament. Ho intentaran de nou ben aviat.

El gruix de l’expedició sortírem del Pont de Peramola cap a les 10,30 del matí i iniciàrem la ruta pujant directament a l’ermita de la Mare de Déu de Castell·llebre pel camí antic d’Oliana, que ha quedat una mica malmès en el seu inici per les obres d’ampliació de la carretera C-14. L’ajuntament de Peramola és conscient d’aquest fet i reclamarà a l’empresa constructora la reparació d’aquest tradicional camí de muntanya. Des de l’ermita es poden contemplar unes vistes esplèndides sobre l’Aubenç i sobre la plana d’Oliana.

A continuació baixàrem cap a Peramola passant per l’Hostal de Cal Boix, on visitàrem l’ermita de la Mare de Déu de la Gràcia. Passant per darrera l’hostal i seguint el camí de Nerola arribàrem cap a les 12,30 a l’ermita de la Mare Déu del Roser de Peramola. En aquest poble visitàrem Cal Mateu, la casa on nasqué Mateu Molleví Roca, que fou el contacte que tingué a Barcelona l’expedició de l’any 1937. Després visitàrem el Paller on dormiren els components d’aquella expedició la nit del 19 de novembre de 1937.

Cap a la 1 del migdia vam dinar del què portàvem, tot descansant a la font del Cané, i a les dues sortíem en direcció a Pallerols passant pel camí vell de Sant Marc.

Abans d’arribar a la casa de Sant Marc ens desviàrem a la dreta per anar a la font de Comalpou, on l’expedició de l’any 1937 anava a buscar aigua, ja que està prop de la Cabana on van passar els dies 23 a 27 de novembre.

A les 16,30 arribàrem a Pallerols on visitàrem el rebost de la rectoria i l’església i poguérem reviure escenes de l’any 1937 tot llegint els documents històrics que narren aquells fets. Aquí ens trobàrem un matrimoni amic vingut de Tarragona: en Carles Capdevila i la seva esposa.

Amb aquesta Caminada, de caire internacional per la procedència dels seus components, hem iniciat les que anirem fent durant aquest curs 2008-2009, d’acord amb el pla que podeu veure a l’apartat de l’Agenda.

Un dia esplèndid i amb una grata i variada companyia.