Revivint el 28 de novembre de 1937

El passat 27 de novembre vam fer la Caminada des de Peramola a la Ribalera, recordant l’itinerari que féu sant Josepmaria la nit del 27 i la matinada del 28 de novembre de 1937.

Vam fer una variant respecte l’any passat, que anàrem primer a Pallerols i la Cabana de Sant Rafel i després cap el Corb. Enguany anàrem directament a la Casa del Corb, des de Peramola.

Sortírem de Peramola cap a les 10 del matí. Passàrem davant el Paller on descansà sant Josepmaria la nit del 19 al 20 de novembre de 1937, continuàrem per la Font del Cané i camí de Cortiuda amunt. Un mica més enllà del desvio de Montlleví -que surt a l’esquerra- pujàrem directament a la Casa del Corb per una pista que a l’inici està senyalitzada amb una marca blava. S’arriba així al camí anomenat “Ruta del Corb”.

En arribar a la Casa del Corb es llegiren alguns textos històrics corresponents a la nit del 27 de novembre de 1937.

Continuàrem avançant cap a la Ribalera, a través del Coll de Mu, el Torrent de les Caubes i deixant enrere la casa de Santpou, arribàrem a les 14,30 a l’Espluga de les Vaques, al Barranc de la Ribalera, on tornàrem a llegir més documents històrics que ens transportaren als fets de l’any 1937.

Tot seguit, Mn. Norbert Estarriol celebrà la missa, tal com ho féu sant Josepmaria en aquest mateix lloc -ara feia 73 anys- quan arribà a la Ribalera al matí del dia 28.

Ho recorda un dels expedicionaris, Antonio Dalmases, que escriu en el seu diari de l’any 1937:

Aquí tiene lugar el acto más emocionante del viaje: la Santa Misa. Sobre una roca arrodillado, casi tendido en el suelo, dice un sacerdote, que viene con nosotros, la Misa. No la reza como los otros sacerdotes de las Iglesias. Habla las oraciones en voz alta, llora casi y nosotros le imitamos, unos tendidos, otros arrodillados (…) Nunca he oido misa como hoy, no sé si por las circunstancias o porque el celebrante es un Santo.

Acabada la missa, férem un bon dinar, del que portava cada ú però que no hi faltaren les botifarres a la brasa, obsequi d’alguns dels caminants que vingueren ben aprovisionats pensant en els altres.

Després de dinar férem el camí de tornada seguint la ruta que féu el guia de l’expedició, Josep Cirera: des de la Ribalera a Juncàs. Aquest últim recorregut està senyalitzat amb rodones grogues.

Fórem en total unes 45 persones, comptant els mes de 15 nens que vingueren acompanyats pels seus pares: gent de Barcelona, Girona, Lleida, Igualada i Solsona.

En resum una esplèndida Caminada, per la qualitat dels caminants, el bon temps que tinguérem, els magnífics paisatges i els records i vivències sobre l’expedició de sant Josepmaria, i també de tantes altres expedicions que hagueren de passar per aquests llocs de nit, amb pors i sofriments.

Us esperem a la propera Caminada del dia 12 de desembre: Pujada a la muntanya d’Aubenç per la Canal de la Jaça, muntar un Pessebre a la Casa d’Aubenç i fer una bona Paellada, que anirà a càrrec dels especialistes d’Igualada i de Lleida.

Ens trobarem a Oliana, davant el restaurant Palau, a les 9,45 hores, per sortí puntualment a les 10 del matí.

Tots els que pugueu porteu cotxes tot terreny.