Un any 2009 amb molts de fruits al llarg del Camí

Iniciem un nou any, amb la il·lusió de que sigui ben profitós per a tots aquells que s’aventurin a recórrer alguna part del Camí d’Andorra.

Hi ha moltes possibilitats per fer-lo:

– La més assequible per a tot tipus de persones és anar en cotxe fins a Peramola i Pallerols, visitant els llocs més emblemàtics. En primer lloc, podeu veure el Paller de Peramola, on sant Josepmaria va passar la nit del 19 de novembre de 1937. Després arribareu a Vilaró on hi passà els dies 20 i 21 de novembre. Pujareu a continuació a l’església de Pallerols i visitareu el Rebost de la Rectoria, on sant Josepmaria va passar la dolorosa nit del 21 al 22 de novembre de 1937, entrant a continuació a l’església on podreu admirar la imatge de la Mare de Déu del Roser i recordar el favor que féu a sant Josepmaria quan trobà una rosa de fusta daurada, la matinada del dia 22. Podeu acostar-vos també a la casa de l’Empordanès, on anaven a buscar menjar des de la Cabana de Sant Rafel. Fins aquí ho podeu fer tot amb un cotxe normal.

– Si voleu avançar una mica més, anireu a peu (a mitja hora de camí des de l’església) cap a la Cabana de Sant Rafel, on el grup que anava amb sant Josepmaria estigué amagat els dies 22 al 27 de novembre. Una mica més complicat és arribar a la font de Comalpou on, segons diu la gent de la zona, anaven a buscar aigua des de la Cabana. Us podreu acostar també a la Bassa on anaven a rentar-se. A tots aquests llocs s’hi pot arribar a peu però també amb un cotxe tot terreny.

– També amb un cotxe tot terreny us podreu acostar a la Casa del Corb. Haureu de caminar una hora (mitja d’anar i mitja de tornar). Així reviureu la nit del 27 i la matinada del 28 de novembre.

– Amb el mateix cotxe tot terreny anireu fins a Santpou i d’aquí a peu (mitja hora d’anar i mitja de tornar) arribareu a la Ribalera, on el dia 28 sant Josepmaria celebrà l’última missa, fins que la celebrà de nou el dia 3 de desembre al poble andorrà d’Escaldes-Engordany. Cap a les 5 de la tarda d’aquest dia 28 es presentà el guia de l’expedició, Josep Cirera, agafà el grup, que en aquest moment era d’unes 23 persones, i en quatre nits el conduí cap a Andorra, on arribaren la matinada del 2 de desembre.

– Si voleu visitar més coses, podeu arribar en cotxe normal fins a Fenollet, on l’expedició de 1937 hi descansà el dia 29 de novembre. En aquesta casa us atendrà molt bé la Rosa Coll. Actualment és una casa de turisme rural.

– Durant l’any 2009 podeu també unir-vos a les Caminades que fem cada segon dissabte de mes. Caminem de 5 a 7 hores, segons el tram, i revivim especialment l’expedició de 1937 llegint textos dels diaris i altres documents històrics. Com que anem molt a poc a poc hi poden venir tot tipus de persones. De fet hi venen habitualment des de nens de 7 anys fins a persones de 72 anys. També hi ha la possibilitat de venir en cotxe i trobar al grup en alguns llocs al llarg del recorregut.

Tot recordant que el dia 9 de gener de 1902 va néixer el principal protagonista d’aquest camí, sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, penso que al llarg d’aquest mes és especialment adequat fer alguna visita en algun tram del Camí.

Per arribar amb seguretat als llocs que hem esmentat anteriorment haureu d’estudiar atentament els plànols i les indicacions que trobareu a l’apartat de Les Rutes.

Durant l’any 2009 ampliarem un servei que ha estat molt sol·licitat al llarg del 2008: les visites guiades. Podeu demanar informació, entrant a l’apartat Contacte o bé telefonant al 639.158.538.