El passat dia 3 de juny vàrem celebrar la tradicional festa de Santa Maria de Feners, a Argolell. Des de temps immemorials, cada any el dia 1 de juny se celebrava una missa solemne amb tres capellans, precedida per una processó que anava des del poble d’Argolell fins a l’ermita romànica a on es trobava una talla també romànica de la Mare de Déu, sota l’advocació de Santa Maria de Feners.
Després de més de 40 anys de no celebrar-se aquesta festa, ja fa tres anys que la tornem a celebrar. Enguany ho hem fet el dissabte dia 3 i ens hi hem aplegat 26 persones: 16 de la zona de les Valls de Valira, amb representació de les cases del poble, Cal Caminal, Cal Martí, Cal Pauet, Cal Batista i Cal Mariano. D’altres parts de Catalunya – de Girona, de Lleida i de Barcelona – hi assistiren 10 persones.

Tres dies abans de la festa, uns voluntaris havien retirat tota la runa que hi havia al seu interior i havien netejat a fons l’ermita de manera que el dissabte dia 3 es va poder celebrar la santa missa a la mateixa ermita, cosa que no s’havia fet des de feia molts anys. Els anys anteriors havíem fet la festa a l’església d’Argolell.

Va celebrar la santa missa Mn. Norbert Estarriol, de Lleida. A la prèdica va glossar tres aspectes de la festa: Pentecosta, la festa del dia 1 de juny en honor de la Mare de Déu i el record del pas de Sant Josepmaria Escrivà per aquest mateix lloc l’any 1937, camí d’Andorra. Va recordar el missatge de Sant Josepmaria de santificar-nos en la vida ordinària, remarcant-ne dos camps essencials de la persona: la família i el treball.

Al Memento de difunts de la missa, ens vàrem recordar dels que ens han deixat els últims mesos: Pere Fusté, de Cal Sintet, mort el dia 3 d’abril de 2005; Hermínia Bonfill, de Cal Pauet, morta el dia 15 d’octubre de 2005; Maria Alrich, mare de l’actual alcalde, morta el dia 24 de febrer de 2006.

Acabada la santa missa vàrem fer plans concrets per reconstruir l’ermita. Tots els presents varen manifestar la seva voluntat de tirar el tema endavant, amb el ferm desig de que les obres de restauració estiguin acabades el proper dia 1 d’octubre en què tradicionalment se celebrava una altre festa, dedicada en aquesta ocasió a la gent d’Arduix, el poble de més amunt. Hi estava present un constructor de la zona, Germans Ferreira, que ens donarà el pressupost abans d’una setmana. L’alcalde de les Valls de Valira, Pere Artigues es va comprometre en retirar la runa i netejar a fons tot l’entorn, i a buscar alguna subvenció oficial.

El Francesc Bordoll, de Cal Caminal, ens obsequiarà amb un o dos corders, segons convingui, el dia que s’acabin les obres de restauració de l’ermita.

Va fer un temps molt bo i vàrem tenir l’ocasió de passar uns moments molt agradables amb la gent d’aquestes contrades del Pirineu, just a tocar la frontera amb Andorra.