Tram 1: Del Pont de Peramola a Pallerols

Comença el primer tram del Camí d’Andorra al Pont de Peramola, sobre el riu Segre, a la sortida del poble d’Oliana (Km. 144,3 de la C-14).

Passat el pont, cal caminar per la carretera en direcció Andorra uns 150 metres fins a trobar, a l’esquerra, el corriol que s’enfila cap a l’ermita de la Mare de Déu de Castell·llebre. Degut a les obres d’ampliació de la carretera C-14, l’inici d’aquest camí és molt costerut. Superat aquest petit obstacle s’ha de continuar per l’antic camí fins arribar a l’ermita (40 minuts).
Per entrar a l’ermita s’ha de demanar la clau a la Casa del Pont de Peramola: la primera casa que es troba anant en direcció a Peramola. Preguntar per Josep Boix o per la seva esposa Concepció.

Després de visitar la Mare de Déu de Castell·llebre es continua per la pista que baixa a l’Hostal de Can Boix (55 minuts). Aquí es pot visitar la Mare de Déu de la Gràcia.

L’Hostal de Can Boix es travessa per darrera l’edifici, seguint sempre les marques blaves i grogues.

Seguint el camí vell s’arriba a Peramola (35 minuts).

A Peramola es pot visitar el Paller a on el dia 19 de novembre va dormir l’expedició de l’any 1937. També es pot visitar Cal Mateu d’on era el Mateu Molleví Roca, “Mateo el lechero”, que va ser el contacte que tingué l’expedició a Barcelona.

Podeu prendre alguna cosa a la Fonda la Masia, pregunteu pel Josep.

Sortireu de Peramola passant per la Font del Cané, on podeu descansar.

Després de la font continuareu en direcció a Cortiuda i a uns 250 metres trobareu a l’esquerra la desviació cap a Sant Marc i Pallerols. Seguiu la pista, que deixareu als 20 minuts de caminar, per endinsar-vos al bosc que va per sota el Roc de les Dues. Després de superar un coll arribareu a la pista que va directament a la casa de Sant Marc. Abans d’arribar a la casa trobareu una cruïlla de camins (1 hora 30 minuts):

a) Seguint la pista de l’esquerra anireu a la casa de Sant Marc (25 minuts) i continuant per la pista, a Pallerols (45 minuts).

b) El camí de la dreta us portarà a la Font de Comalpou o del Comapou (10 minuts), que és la font a la que molt probablement anaven a buscar aigua els components de l’expedició de l’any 1937, quan estaven refugiats a la Cabana, a mitja hora de camí d’aquesta font en direcció nord-oest. Des de la font i en direcció sud-oest, baixareu ràpidament a Pallerols (30 minuts).

Resum del Tram 1

Del Pont de Peramola a Castell·llebre 40 min.
De Castell·llebre a Hostal Can Boix 55 min.
D’Hostal Can Boix a Peramola 35 min.
De Peramola a Cruïlla de Sant Marc 1 h. 30 min.
a)
De Cruïlla a Casa de Sant Marc 25 min.
De Casa de Sant Marc a Pallerols 45 min.
b)
De Cruïlla a Font de Comalpou 10 min.
De Font de Comalpou a Pallerols 30 min.

Total del Pont de Peramola a Pallerols per Sant Marc: 4 h. 50 min.
Total del Pont de Peramola a Pallerols per Font de Comalpou: 4 h. 20 min.

Veure mapa aquí