Sobre si un raig de llum il·luminà la Rosa de Rialb

Recordem que en els anys 1970 Juan Jiménez Vargas, un dels acompanyants de sant Josepmaria a l’expedició de novembre de 1937, va ser algunes vegades a Pallerols per intentar reconstruir el que va poder passar en relació a sant Josepmaria i la rosa de Pallerols.

En una d’aquestes visites va fer treure sis rajoles del terra de l’església, situades davant l’altar de la Mare de Déu del Roser, com si sant Josepmaria li hagués indicat que aquest va ser el lloc on va trobar la rosa de fusta estofada, que tanta pau li va proporcionar en uns moments en què dubtava si feia o no la voluntat de Déu continuant cap a Andorra.

Intentant racionalitzar el fet de la trobada de la rosa, alguns han deduït que bé podria ser que un raig de llum incidís sobre la rosa de fusta que era a terra i que de nit no l’havien vist.

En efecte, quan la llum entra per la finestra de l’absis romànic situat a l’est de l’església de Pallerols incideix en el terra de l’església amb un angle que depèn del dia i l’hora.

Cap a les 8:30 h d’un matí de juliol de 2016, vaig poder comprovar que el raig de llum incidia sobre les sis rajoles on presumiblement sant Josepmaria va trobar la rosa, segons assegura Juan Jiménez Vargas.

A la foto que s’adjunta es pot veure com la llum del sol -que entra per la finestra de l’absis romànic- incideix plenament sobre la rosa que vaig col·locar sobre les sis rajoles.

Només falta ara comprovar que cap a les vuit del matí del 22 de novembre de 1937 el raig de llum va incidir també sobre aquestes sis rajoles.

Esperem que algun expert en astronomia ens aclareixi la qüestió.