Un llibre per a aprofundir en la història de Pallerols

És una investigació històrica sobre aquest nucli del municipi de la Baronia de Rialb.

Després d’unes pàgines de situació, se centra primer en les masies que configuren el nucli, al voltant d’una església romànica consagrada per sant Ermengol, bisbe d’Urgell entre 1010 i 1035, esmentant documents provinents dels arxius diocesà i capitular d’Urgell i de la Biblioteca de Catalunya. I s’explica la vida en aquest municipi rural amb testimonis d’habitants de la contrada.

Un altre aspecte és l’estudi de personatges destacats que hi van fer estada:

Anton Serra i Planes, “Lo Rector de Pallerols” (1808-1875), un dels primers poetes romàntics catalans, precedent de Verdaguer.

Joan Porta i Perucho (1907-1999), que va ser rector de la Baronia de Rialb durant 50 anys.

A continuació es tracta el tema de la Guerra Civil, quan la Baronia de Rialb serví de refugi i emparament a nombrosos fugitius que cercaven camins de llibertat cap a Andorra. En aquest context s’explica l’estada de sant Josepmaria Escrivà el 1937.

Finalment, es descriu la rehabilitació de la rectoria i l’esforç per revitalitzar aquest entorn.

L’alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig, n’ha fet el pròleg. L’autor, pedagog i historiador, és un col·laborador habitual de les activitats de l’Associació d’amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

Llibre de 173 pàgines, amb 118 fotografies, antigues i actuals, molt amè i divulgatiu, ben maquetat i amb un llenguatge fàcil i planer. 20 €

Adjuntem un vídeo de 6 minuts, realitzat per Florentí Ysern, que mostra un resum fotogràfic del llibre.