L’ARRIBADA DEL GUIA JOSEP CIRERA (1a PART)

La majoria de testimonis coincideixen que Josep Cirera apareix per primera vegada a la Ribalera, al migdia o a la tarda del 28 de novembre.

Així ho diu Miguel Fisac ​​en el Diari de 1937:

És mitja tarda del dia 28. Comencem la primera jornada amb el guia que ens portarà a Andorra, que, dit sigui de passada, és molt competent en el seu ofici: s’orienta amb una facilitat sorprenent i en aquesta, i en totes les altres jornades, no li hem vist ni un sol titubeig.

El mateix diu Antonio Dalmases, després de recordar amb emoció la missa del dia 28 a la Ribalera:

Els madrilenys em donen pa, mentre esperem que ens portin el nostre (nosaltres hem deixat el paquet a la casa [Juncàs]) i així vam passar l’estona, parlant, menjant i reparant el nostre equip, fins que ve el guia. És un noi jove i decidit. Paguem la meitat del preu convingut, 7.000 pessetes en bitllets antics, i ens envia estar preparats per a les quatre de la tarda.

[…] Mengem una mica més i, quan a les quatre més o menys ve el guia, ens troba ja carregats i amb els bastons a les mans disposats per sortir.

Francisco Botella dóna la mateixa versió:

Al capvespre [del dia 28], va aparèixer com per art d’encantament, un noi fort, jove, simpàtic, amb aire autoritari, que anava a ser el guia principal, el responsable de l’aventura en la qual estàvem entestats. Va dir anomenar-se Antoni. Per descomptat, que ja es veia que era un nom convencional.

El problema apareix quan existeixen versions diferents. Juan Jiménez Vargas explica en els seus records, escrits el 1980, que Josep Cirera es va reunir amb els de l’expedició a la casa del Corb, cap a les dotze de la nit del incipient 28 de novembre de 1937:

A la cova hi havia el nou guia, que es feia dir Antonio. Fins que ens vam acomiadar a Andorra no va dir el seu veritable nom: José Cirera. Era un home de 23 anys, amb vestit de pana i avarques, dur, autoritari, infatigable i audaç, com a poc a poc vam anar comprovant.

Tenia, com qualsevol contrabandista, una xarxa d’enllaços i senyals al llarg de la seva ruta; tot ho tenia molt assegurat i no feia un pas sense tenir seguretat.

En el més profund de la cova, a la llum d’una espelma -que no es podia projectar a l’exterior- aviat es va veure que era el cap:

-Aquí mano jo, i els altres a fer-me cas. Caminarem en fila, d’un en un, i no parlarem, res de sorolls. Quan jo hagi d’avisar alguna cosa, ho diré als primers de la fila, i que s’ho passin d’uns als altres. Ningú es separarà de la fila i ningú es quedarà en el camí. Si algú es posa malalt i no pot seguir, es quedarà, i si algú vol acompanyar-lo, que es quedi.

L’escena era tètrica, i més d’un es va encongir una mica, tement el que podrien ser les jornades pròximes. Encara de nit, vam sortir de la cova.

Octavio Rico i Dámaso Ezpeleta, citant Juan Jiménez Vargas, recullen la mateixa versió en el seu llibre “Travessant la nit”. També Andrés Vázquez de Prada a “El fundador de l’Opus Dei”, i altres llibres que utilitzen les mateixes fonts.

D’altra banda, Pedro Casciaro, en les seves memòries escrites en 1975, arriba a afirmar que Josep Cirera s’uneix a l’expedició fins i tot abans de la casa del Corb. Les dades no encaixen, però hi ha un comentari en aquestes memòries que ens adverteixen d’aquests possibles errors:

Vaig perdre la noció del temps perquè les caminades nocturnes semblaven interminables: el cansament, la son i la gana les allargaven desmesuradament. Les s’allargaven també l’agrest del camí.

En tractar de reconstruir ara aquests dies, comprovo que bé en poden sortir tres com sis: altres testimonis podran ser més exactes cronològicament que el meu. Intentaré relatar el que em recordi, prescindint gairebé sempre de les dates i de les hores.

Aquests últims escrits contrasten amb la informació que m’ha transmès en Josep Cirera durant les converses que he mantingut amb ell al llarg de cinc anys.

Nota.- Dintre de 15 dies publicaré la 2a part d’aquest article amb les conclusions més probables. Ja avanço que les investigacions més segures apunten que en Josep Cirera no va aparèixer a la Casa del Corb la nit del 27 de novembre (com diuen alguns) sinó a la Ribalera al final del matí i primeres hores de la tarda del dia 28 de novembre (segons el mateix guia i la majoria de testimonis).