12 joves de 10 països a Pallerols

Jhan, de Puerto Rico, escriu:

De l’1 al 6 de juny vam estar de convivència a Pallerols de Rialb 12 seminaristes de diferents països: Hernando (Colòmbia), John Lawrence (Filipines), Gregorious (Indonèsia), Axel (Guatemala), Erick (Mèxic), Jhan (Puerto Rico) , Mario i Menaka (Sri Lanka), Francis (Tanzània), Vincent (Uganda), Julio i Óscar (Veneçuela) acompanyats de dos sacerdots: Mn. Constantino i Mn. Miguel. Aquest any a més del Col·legi Eclesiàstic Internacional Bidasoa s’ha sumat un seminarista del Seminari Major Sant Josep de la Diòcesi d’Arecibo, Puerto Rico, establert també a Pamplona.

Sortim el dimarts 1 de juny de Pamplona a les 11.30 h i després de dues hores de viatge, ens vam aturar a dinar a Aínsa. Després d’un passeig pel poble seguim el nostre camí cap a Pallerols. Quan vam arribar, vàrem fer una estona de pregària i ens instal·làrem a la Rectoria i l’antiga escola, vam sopar uns spaguetti i unes truites de patata que va preparar Mn. Miguel, tot molt bo i abundant. Gairebé ho acabem tot, només va sobrar una mica de truita per esmorzar de l’endemà. Entre anècdotes, bromes i rialles vam tenir una estona de tertúlia.

El primer dia a Pallerols el vam començar amb una meditació que ens va predicar Mn. Miguel. Després d’esmorzar vam tenir una xerrada i d’aquí vam anar a Peramola a veure el paller en què va dormir sant Josepmaria abans d’arribar a Pallerols. Vam pujar de nou a Pallerols i ens posàrem en marxa cap a la Cabana de Sant Rafel.

Celebrem l’Eucaristia en un altar de troncs davant de la cabana. Aquí mateix a la cabana vam menjar i després d’una estona de tertúlia Axel va llegir les anècdotes d’aquells que van estar amb sant Josepmaria a la cabana, mentre que Mn. Constantino ens va explicar detalls històrics d’aquests anys de la guerra civil espanyola. En tornar, vàrem tenir una estona de pregària i després una xerrada amb Mn. Constantino sobre la història de la Rosa de Pallerols. Aquesta nit de postres per tal de celebrar la festa dels màrtirs d’Uganda, país d’en Vincent, vam tenir crema catalana. A la tertúlia Hernando va fer una ronda de preguntes, hi va haver alguna que una altra resposta que ens va fer molta gràcia. Que bé ho vam passar!, es respirava un ambient de família.

El segon dia vam tenir meditació amb Mn. Constantino i després d’esmorzar una xerrada amb Mn. Miguel, sobre l’amistat. En acabar la xerrada ens preparem per sortir cap a la Ribalera.

La caminada va ser més exigent que la de la cabana. En arribar al barranc descansem una mica i Hernando va llegir les anècdotes que recull el llibre Camino de Liberación. Després vam celebrar la Missa en el mateix lloc que ho féu sant Josepmaria, esmorzem i vam estar una bona estona de tertúlia. Feia molt bona temperatura i s’estava molt a gust. Per celebrar la nostra arribada a la Ribalera, Mn. Constantino va treure una ampolla de conyac per rememorar el que van fer a l’expedició de 1937, segons acabàvem de llegir.

En el camí de tornada resem el Rosari i Menaka canta les lletanies. Entre càntics i bromes d’uns amb altres arribem a on havíem deixat les furgonetes.

El tercer dia de la convivència va consistir, al matí, en una estona de recés espiritual a l’església de Pallerols i tot seguit vam visitar la casa de Fenollet.

Allà ens esperava la Rosa, que va preparar un exquisit i abundant arròs de muntanya i altres viandes, totes magnífiques. Ja alguns dels que coneixien el lloc ens van advertir des dels primers dies: “A Fenollet es menja molt i bé”. Després del dinar vam cantar a la Rosa i la seva família: Francis, Malaika i Erick van ser els que més es van prodigar. Per finalitzar, vam visitar el corral on van passar el dia els components de l’expedició de l’any 1937.

L’endemà, després de la meditació celebrem la Missa i a l’esmorzar cantem les “mañanitas” a Mn. Constantino que celebrava el seu aniversari de la primera comunió. L’objectiu d’aquest dia era arribar a Andorra. Alguns van decidir fer l’últim tram a peu, per Mas d’Alins; altres vam passar la frontera amb les furgonetes.

Després de dinar vam visitar la parròquia de Sant Julià de Lòria, primera església no profanada que va trobar sant Josepmaria en arribar a Andorra. Allà ens va rebre el rector, Mn. Pepe, que ens va explicar el nou retaule obra de l’artista Marko Ivan Rupnik. També vam poder admirar l’escultura de sant Josepmaria, en bronze, obra de l’artista Rebeca Muñoz.

Des de Sant Julià vam anar en furgonetes a Andorra la Vella i Escaldes, i vam recórrer una mica els seus carrers recordant els trajectes que va fer sant Josepmaria a l’any 1937 per aquests mateixos llocs.

A la tornada vam resar el Rosari, vam tenir una estona de pregària i resem les primeres vespres de la Solemnitat de Corpus. Acabem la tarda i l’última nit de convivència a Pallerols amb una estupenda barbacoa.

L’últim dia, vam celebrar a Pallerols la Solemnitat del Cos i la Sang del Senyor. Després d’esmorzar vam recollir tot i ens dirigim a Torreciudad. Arribem per veure el vídeo mapping del retaule. A la tarda vam visitar l’exposició de l’experiència de la fe. Abans de la benedicció amb el Santíssim vam pujar a la torre on vam poder contemplar el bell paisatge que envolta el Santuari. Després de l’adoració i benedicció del Santíssim vam donar gràcies a Déu i a la Verge per aquests dies plens de gràcia i vam tornar a Pamplona.

En arribar a Pamplona tots estàvem contents i immensament agraïts. Hem passat uns dies fantàstics visitant alguns llocs per on va transitar sant Josepmaria. Deo gratias!