De Pallerols a Torreciudad

Puntualment, a les 12 del migdia, Joan Emili Estil·les ens revé a l’oficina d’Informació de Torreciudad, amb unes paraules de benvinguda. A continuació, Mercè Betriu, en nom de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, explicà el per què de la vinguda a aquest santuari marià. Seguidament veiérem un interessant vídeo de Torreciudad, que descriu la història d’aquest santuari i a través de les paraules de l’escultor Joan Mainé, autor del retaule, explica les diferents escenes d’aquest magnífic conjunt escultòric.

Després vingué la processó amb la Mare de Déu del Roser de Pallerols que va discórrer per la explanada del santuari fins entrar en ell. Mentre es feia la processó es cantaren els goigs del Roser de Pallerols acompanyats pel so d’un DVD, que ressonava a tota la explanada, gravat pel Cor del Col·legi Canigó.

Dins el Santuari fórem rebuts pel rector, Mn. Javier de Mora Figueroa, que digué unes paraules de benvinguda i beneí una pàl·lia molt bonica confeccionada per unes senyores especialment per aquesta ocasió.

A continuació començà la missa, que fou celebrada per Mn. Carlos Palos, de Lleida. En l’homilia parlà de la festa del dia, Pentecostès, i tot seguit remarcà les moltes coincidències que tenen les dues imatges. Ambdues estan en llocs prepirinencs, banyats per rius (el Segre i el Cinca). També el Santuari de la Verge del Pilar, a Saragossa, està banyat per un riu, l’Ebre. Totes aquestes advocacions de la Mare de Déu van fer favors importants a Sant Josepmaria Escrivà en moments difícils de la seva vida. La de Torreciudad, quan l’any 1904 li va fer el favor de curar-lo quan estava a punt de morir; la de Pallerols, quan l’any 1937 li féu el favor de donar-li a conèixer la voluntat de Déu quan estava molt angoixat perquè no sabia el que havia de fer per agradar al Senyor. També la Verge del Pilar li féu nombrosos favors en els seus anys de seminarista a Saragossa. Sovint clamava: “Senyora, que hi vegi!”; “Senyora, que es faci!”.

Després de la missa dinàrem pels contorns del santuari i a les 4 en punt es passà un DVD de 30 minuts de duració fet per Dàmaso Ezpeleta, en el que d’una forma atraient es narra el Pas dels Pirineus.

A les 5 de la tarda començà el rés del rosari que es féu portant la imatge de la Mare de Déu del Roser de Pallerols des del Creuer fins al Santuari (una mica més d’un Km).

Arribats al Santuari hi hagué la Benedicció amb el Santíssim i finalment la gent s’acomiadà de la imatge de la Mare de Déu de Pallerols, amb evidents mostres d’afecta.

Finalment hem de dir que hem deixat una imatge més petita a la galeria d’imatges que hi ha a Torreciudad, de manera que tothom que vagi a aquest Santuari podrà visitar la Mare de Déu del Roser de Pallerols.

En total hi assistiren unes 300 persones d’arreu de Catalunya. També hi hagué una bona representació de la Baronia de Rialb.

Per a més informació sobre Torreciudad: www.torreciudad.org