Visita a la Mare de Déu del Roser de Pallerols, en un ambient familiar i festiu

El diumenge 29 de maig férem un romiatge a la Mare de Déu del Roser de Pallerols, amb l’assistència d’unes 220 persones. Algunes eren de la pròpia Baronia de Rialb, d’entre les que fem especial menció de l’alcalde Pere Prat, la família de l’Empordanès (la Marina i els seus fills), la vídua d’en Domingo Inglavaga i altre gent de la zona. També hi assistí molta gent de Lleida, d’Andorra i de molts altres llocs de Catalunya. Hi havia una família de Paraguay i molta gent de Barcelona.

Volem remarcar l’assistència d’un grup de 30 persones que vingueren en autocar des de l’oratori de Santa Maria del Col·legi Major Bonaigua, de Barcelona. Això constituïa una novetat, ja que és el primer autocar que arriba a Pallerols en una festa organitzada per l’Associació. En altres ocasions hi arribaren en autocar persones de Pamplona o d’altres ciutats en visites fetes sobretot a l’estiu.

A les 12 en punt es cantà el Regina coeli i a continuació s’inicià la processó portant la imatge de la Mare de Déu del Roser de Pallerols, tot resant el rosari al voltant del petit nucli urbà.

Després del rosari, fou la missa que celebrà Mn. Ignasi Sala, rector de l’oratori de Bonaigua. Es va oferir pels difunts més recents “Amics de Pallerols”: pel guia de l’expedició de 1937 -Josep Cirera- que morí el passat 5 d’octubre de 2010, per Francesc Beato (+7.11.2010), per la Maria Pilar Torra (+24.10.2010), en Domingo Inglavaga (+20.05.2010) i per Emili Segon (+30.04.2011) de Peramola, l’amo del paller on sant Josepmaria descansà la nit del 19 al 20 de novembre de 1937.

Acabada la missa cantàrem els goigs del Roser de Pallerols i tot seguit férem un recorregut per la zona tot explicant els fets més importants que succeïren del 19 al 28 de novembre de 1937, entre els que hem de destacar que el 22 de novembre sant Josepmaria trobés al terra de l’església de Pallerols una rosa de fusta daurada que el confortà en la seva decisió inicial de continuar cap a Andorra, en uns moments de forta torbació interior, quan dubtava de quina era la voluntat de Déu.

Seguidament, moltes famílies es quedaren a dinar per les rodalies de Pallerols i encara hi hagué alguns valents que pujaren a visitar la Cabana de Sant Rafel, a mitja hora de camí des de Pallerols, en direcció nord.

Una jornada molt entranyable que permeté experimentar -en especial a les persones que pujaven a Pallerols per primera vegada- els favors que la Mare de Déu de Pallerols concedeix a aquells que amb devoció hi acudeixen. Com digué en una ocasió el prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría, aquesta Mare de Déu de Pallerols ens concedirà de conèixer el “camí personal”, és a dir quina és la voluntat de Déu per a cada un dels qui li demanen. També l’arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell, ens va dir quelcom semblant en una altra ocasió: “sant Josepmaria va trobar a Pallerols el consol de Maria i va poder marxà en pau . . . Pensem en Pallerols en els moments difícils de la nostra vida . . . I que molts hi vingueu, per trobar el consol de Maria”.

El passat diumenge 29 de maig poguérem experimentar de nou aquesta realitat.