La presentació es farà el dimarts 18 de desembre al Centre Excusionista de Catalunya (CEC), carrer Paradís, 10, de Barcelona

El dimarts 18 de desembre -a les 19:30 hores- Jordi Piferrer farà la presentació del seu llibre “El pas dels Pirineus“, de Pagès editors (Lleida), al Saló d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), situat al carrer Paradís, 10 pral, de Barcelona, darrera la catedral.

La presentació de l’autor serà a càrrec de Josep Calvet, doctor en història i investigador, especialista en expedicions d’evasió a través dels Pirineus -en especial durant la Segona Guerra Mundial- i autor de nombrosos llibres sobre la matèria.

El llibre consta de dues parts:

En la primera part -de 208 pàgines- l’autor es limita gairebé a posar a l’abast del lector els escrits històrics -molts d’ells inèdits- de l’expedició en la que hi anava sant Josepmaria Escrivà de Balaguer a la tardor de 1937, coordinant-los entre ells i afegint-hi els comentaris, esquemes, fotos i plànols imprescindibles per ajudar a situar-los en el seu lloc i el seu moment, amb profusió d’anotacions que poden ajudar a entendre el relat.

La segona part -de 118 pàgines- analitza 15 expedicions més, de manera que el llibre presenta en el seu conjunt una informació detallada per fer-se càrrec del que foren aquelles expedicions d’evasió a través dels Pirineus durant la Guerra Civil espanyola, la repressió posterior i la produïda per l’ocupació nazi del sud de França, en la Segona Guerra Mundial.

Un 60 % del llibre transcriu directament setze documents escrits de l’època. Un altre 20 % són testimonis orals i la resta són explicacions i comentaris de l’autor, fruit de les seves investigacions sobre el terreny.

El pròleg és de Mons. Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra.

Un llibre indispensable per conèixer a fons l’expedició de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer i altres expedicions -onze d’elles inèdites- que es poden seguir en aquest llibre.