Narra la història d’alguns personatges destacats, les vides dels quals estan vinculades d’alguna manera amb Pallerols de RialbEl dissabte 24 de juliol, a les 20:00 h, en el marc de la 27a. Trobada Cultural al Monestir de Santa Maria de Gualter, a la Baronia de Rialb (La Noguera), tingué lloc la presentació del llibre de Josep Masabeu “Pallerols de Rialb. Història i Personatges”.

L’acte comptà amb la participació del President del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; l’Alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig; i la Regidora de Cultura de la Baronia de Rialb, Dolors Caelles. També hi assistí Mn. Bonifaci Fortuny, que abans va celebrar l’Eucaristia, i un bon grup de famílies de la Baronia.

Després d’unes sentides paraules de l’Alcalde, que ha fet el pròleg del llibre, Josep Masabeu n’explicà el contingut i els processos que ha seguit en la recerca de dades i documentació històrica.

Història i personatges són els fils conductors d’aquest llibre que se centra en primer lloc en explicar les masies que configuren aquest nucli de la Baronia de Rialb, al voltant d’una església romànica consagrada per sant Ermengol, bisbe d’Urgell entre 1010 i 1035; després tracta l’estudi de personatges destacats que hi van fer estada com Anton Serra i Planes, “Lo Rector de Pallerols” (1808-1875), un dels primers poetes romàntics catalans, precedent de Verdaguer. També parla de Mn. Joan Porta i Perucho (1907-1999), que va ser rector de la Baronia de Rialb durant 50 anys.

A continuació aborda la Guerra Civil, quan la Baronia de Rialb serví de refugi i emparament a nombrosos fugitius que cercaven camins de llibertat cap a Andorra. En aquest context s’explica l’estada de sant Josepmaria Escrivà el novembre de 1937.

I finalment descriu la rehabilitació de la rectoria i l’esforç per revitalitzar aquest entorn.

Després contestà diverses preguntes formulades pels assistents, i acabà l’acte amb la signatura i dedicatòria de llibres.

Desitgem que aquesta publicació contribueixi al coneixement i promoció de la Baronia.

Adjuntem un vídeo de 6 minuts, realitzat per Florentí Ysern, que mostra un resum fotogràfic del llibre.