Dos nous llibres sobre el pas dels Pirineus

El dimarts 13 de març, Jordi Piferrer va presentar a la Llibreria Empúries, de Girona, els seus dos últims llibres: “Camino de Liberación” i “Camí d’Andorra”.
El primer, analitza l’expedició que va fer sant Josepmaria Escrivà a la tardor de 1937 en el seu camí d’evasió des de Barcelona a Andorra.
El segon, descriu l’itinerari realitzat per aquella expedició.

Fou a partir de l’any 2002, centenari del naixement de sant Josepmaria i any de la seva canonització, que Piferrer va començar a investigar a fons sobre aquest tema.

En primer lloc va aconseguir uns valuosos documents històrics a través del Centro de Documentación y Estudios Josemaría Escrivá de Balaguer, arxius històrics de l’Opus Dei a Roma i Pamplona, d’on va obtenir vuit documents redactats pels mateixos expedicionaris: 4 documents de l’any 1937 i 4 documents dels anys 1975-1980.

Una vegada estudiats aquests documents, va localitzar al guia de l’expedició, Josep Cirera, amb qui va conversar al llarg de 6 anys, al mateix temps que conversava amb altres dos personatges de la zona que conegueren a sant Josepmaria: Josep Boix, de Juncàs, i Eugeni Coll, de Fenollet.

Cada setmana viatjava per les terres de la Baronia de Rialb, l’Alt Urgell i Andorra per descobrir els camins tradicionals emprats per les expedicions de fugitius i pels contrabandistes, d’acord amb les especificacions dels relats documentals dels expedicionaris de l’any 1937. En aquesta descoberta de camins anava sempre acompanyat per gent experta del territori, sense les que fóra impossible descobrir aquests camins.

Així s’ha arribat, al cap de 15 anys, a la redacció i edició d’aquests dos llibres, que de fet són una ampliació i posta al dia de tres altres llibres del mateix autor, escrits anteriorment, i que estan exhaurits o amb molt pocs exemplars disponibles: El pas dels Pirineus (2012), Entre la noche y la esperanza (2014) i Andorra terra d’acollida (2007).

Tres llibres històrics fonamentals
Per a tothom que desitgi tenir un coneixement exhaustiu de l’expedició d’evasió de sant Josepmaria l’any 1937 és indispensable que llegeixi 3 llibres fonamentals:
Escondidos“, de José Luis González Gullón (2018), que narra la situació de sant Josepmaria i altres membres de l’Opus Dei en la zona republicana durant els anys 1936-39.
Días de espera en guerra“, de Jordi Miralbell (2017), que narra l’estada de sant Josepmaria a Barcelona els 41 dies d’espera, del 10 octubre al 19 novembre, abans de la sortida cap a Andorra.
Camino de Liberación“, de Jordi Piferrer (2018), que narra els 23 dies des de que surt de Barcelona -el 19 de novembre- fins que surt d’Andorra per la frontera amb França del Pas de la Casa, el 10 de desembre.
Juntament amb aquest llibre cal afegir-ne un quart, “Camí d’Andorra” amb mapes i descripció dels camins, per a tots aquells que desitgin fer el recorregut d’Oliana fins a Andorra, seguint les petjades de l’expedició en la que hi anava sant Josepmaria.