Històries i camins de les expedicions d’evasió

El divendres 9 de març, Jordi Piferrer va presentar a l’edifici de les Homilies d’Organyà, els seus dos últims llibres: “Camino de Liberación” i “Camí d’Andorra”.

Hi assistiren unes 25 persones procedents d’Organyà, Coll de Nargó, les Masies de Nargó, Oliana, Baronia de Rialb, Andorra, Barcelona, Lleida, …

Féu la presentació Anna del Rio, després de les paraules de benvinguda del Tinent d’Alcalde, Sr. Mariano Carbonell.

S’ha de destacar la presència de les persones de la zona: L’Amadeu Rocamora de ca l’Armenté d’Organyà, el Lluís Nadal de Cal Nadal d’Ares, la Dolors Caelles regidora de cultura de la Baronia de Rialb, …

La dissertació de Jordi Piferrer tingué dues parts:

1. Un breu comentari sobre el contingut dels dos llibres:

a) Un històric que narra vàries expedicions d’evasió per les terres de la Baronia de Rialb i l’Alt Urgell fins arribar a Andorra. Entre elles, la que està millor documentada és la de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, a la tardor de 1937.

b) L’altre llibre és geogràfic, i descriu amb 11 mapes l’itinerari que va des d’Oliana fins a Andorra.

2. La segona part la dedicà a descriure les activitats que desenvolupa l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, de la que és vicepresident.

És de destacar la gran quantitat de persones de fora de Catalunya i d’Espanya que han visitat aquesta zona: França, Anglaterra, Austràlia, Eslovàquia, Eslovènia, Irlanda, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Croàcia, Canadà, Portugal, Rússia, Polònia, Finlàndia, Estònia, Chicago, Indonèsia, Japó, etc, etc.

Tot plegat fou àmpliament documentat amb més de 100 diapositives que feren molt amena la dissertació.