Pugérem veure un espècie protegida: el trencalòs

Daniel Macià ens fa participar, una vegada més, de les seves observacions en el tram 2 del Camí d’Andorra, que va des de Pallerols a la Ribalera, sota Aubenç.

Per primera vegada des de la meva participació en el Camí d’Andorra he repetit una ruta. Hi estava molt interessat, ja que en l’anterior participació, 29/11/2008, la climatologia va ser molt adversa i no ens va permetre recollir dades. Per contra, aquest dissabte vam poder gaudir d’un dia esplèndid amb unes vistes fantàstiques.

– En primer lloc, i això ho faré cada vegada que repetim una ruta, us presento les espècies que es van observar l’any passat, el dia 29/11/2008. Aquestes van ser: Merla (Turdus merula), Mallerenga carbonera (Parus major), Raspinell (Certhia brachydactyla), Pit roig (Erithacus rubecula), Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus), Pinsà (Fringilla coelebs).

– Els ocells observats aquest any, el dia 28/11/2009, són:

• Família Accipitridae.

Voltor comú (Gyps fulvus).

El Trencalòs (1) pertany a aquesta família.

• Família Picidae

Picot garser gros (Dendrocopos major).

• Família Turdidae.

Pit roig (Erithacus rubecula).

Cotxa fumada (Phoenicuros ochruros).

Merla (Turdus merula).

Tord (Turdus philomelos).

• Família Sylviidae.

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita).

Bruel (Regulus ignicapillus).

• Família Aegithalidae.

Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus).

• Família Paridae.

Mallerenga carbonera (Parus major).

Mallerenga emplomallada (Parus cristatus).

• Família Certhiidae.

Raspinell (Certhia brachydactyla).

Espècie repartida arreu d’Europa i el trobarem a boscos i arbredes de tota mena. Es un ocell insectívor que s’alimenta dels diferents invertebrats que va troben quan s’enfila pels troncs i branques dels arbres

• Família Corviidae.

Gaig (Garrulus glandarius).

Corb (Corvus corax).

A la zona d’Aubenç es podia observar un grup de còrvids en vol. La distancia no ens va permetre la seva identificació, però molt possiblement eren gralles.

• Família Fringillidae.

Pinsà (Fringilla coelebs).

(1) Nota important

A la muntanya d’Aubenç, quan estàvem observant els voltors, ens va sorprendre un ocell en vol per davant de la paret, era un Trencalòs (Gypaetus barbatus). Segons el “Atlas de las Aves Reproductoras de España” i l ́Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya és una espècie en perill (EN). Per aquest motiu l’hi donem tanta importància a aquesta dada. Informaré a les persones que estan fent un seguiment d’aquesta espècie.

Com podeu veure, dia a dia anem recollint dades sobre els ocells que podem observar a les diferents rutes i des d’aquí, us convidem a participar-hi.

Fins a la propera.

Per a saber més sobre ocells, entrar a: www.ornitho.cat