Algunes persones es pregunten si la Mare de Déu va intervenir realment en el fet que sant Josepmaria trobés una rosa de fusta estofada a l’església de Pallerols.
Segons ens explica el mateix sant Josepmaria, sembla que la Verge no va intervenir.
-En efecte, sant Josepmaria el 22 de desembre de 1937 escriu en els Apunts íntims:
“Llavors, amb moció interior que coaccionava la meva voluntat, li vaig dir al Senyor:” si estàs content de mi, fes que trobi alguna cosa “, i vaig pensar en una flor o adorn de fusta dels desapareguts retaules. Vaig tornar a l’església (era a la sagristia), vaig mirar pels mateixos llocs on havia mirat abans …, i vaig trobar de seguida una rosa de fusta estofada. Em vaig posar molt content i vaig beneir a Déu, que em va donar aquell consol quan estava ple de preocupació per si estaria o no Jesús content de mi “. Citat per ANDRÉS VÁZQUEZ DE PRADA, El fundador de l’Opus Dei, tom II, p. 195 i nota 171.
Parla només que li va dir al Senyor, no a Santa Maria.

-En una altra ocasió, en una meditació del 14 de febrer de 1964, diu:

“Quan estava menjat de preocupacions, davant el dilema de si havia de passar, o no, durant la guerra civil espanyola, d’un costat a un altre, enmig d’aquella persecució, fugint dels comunistes, ve una altra prova externa: aquesta rosa de fusta . Coses així: Déu em tracta com a un nen desgraciat al qual cal donar proves tangibles, però de manera ordinària “. Citat per ANDRÉS VÁZQUEZ DE PRADA, El Fundador …, tom II, nota 170.
Déu em tracta, no parla de Santa Maria.

-En canvi, el 1961, sant Josepmaria deia a un grup de fidels de l’Opus Dei, que la rosa va ser un regal de la Mare de Déu:
“És una rosa de fusta estofada, sense cap importància. Allà, prop del Pirineu català, la vaig tenir per primer cop entre les mans. Va ser un regal de la Mare de Déu, per qui ens vénen totes les coses bones. Tantes vegades l’hem anomenat Rosa Mística! … “Citat per ANDRÉS VÁZQUEZ DE PRADA, El fundador de l’Opus Dei, tom II, pàgina 195.
-Els expedicionaris que acompanyaven sant Josepmaria en el pas dels Pirineus no dubten a afirmar que va ser una gràcia de Déu a través de la Mare de Déu, ja que així ho havien sentit moltes vegades de sant Josepmaria.
Francisco Botella escriu en l’any 1975:
“A l’església, ple de goig, que vessava el seu cor, va obtenir la resposta de Déu, de mans de la Verge. I en aquella rosa que va portar a la seva mà estava tancada la pau de Déu i el consol de la Verge. El Pare va voler que ho sabéssim, sense comentaris, com sempre feia. “
-I Pere Casciaro escriu també en l’any 1975:
“Em limito a donar gràcies a la Mare de Déu de tot cor perquè aquella nit va confirmar al nostre Fundador en el camí que devia seguir, fent-li superar aquelles amargues incerteses. Així com mai havia vist al Pare tan afligit com la nit passada, tampoc el vaig veure mai tan joiós com aquell matí. “
-També Álvaro del Portillo, successor de sant Josepmaria en el govern de l’Opus Dei i director espiritual seu afirmar moltes vegades que va ser un regal de la Mare de Déu.

Conclusió
Hem de concloure que la nit del 21 al 22 de novembre de 1937, sant Josepmaria va invocar repetides vegades a Déu nostre Senyor i a la seva mare Santa Maria perquè li concedís el do de la pau quan estava profundament angoixat per no conèixer amb exactitud quina era la voluntat de Déu.