En defensa de la llibertat de consciència

El dissabte 13 de novembre, a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, organitzà la IV Jornada de Camins de Llibertat a través dels Pirineus, enguany sota el lema: llibertat, convivència i perdó, durant la guerra civil espanyola (1936-1939).

L’acte fou obert pel president de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, Sr. Joaquim Manich, que presentà tot seguit al regidor de Turisme de l’ajuntament de la Seu d’Urgell, Sr. Miquel Caminal, i seguidament a Mons. Joan Enric Vives i Sicília arquebisbe, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra.

A continuació començaren les ponències que constaven de 3 blocs; un al matí i dos a la tarda.

El bloc del matí tenia com a títol: Llibertat, convivència i perdó durant la guerra civil a Catalunya. L’Església i la guerra civil. Els ponents foren: Josep Maria Martí i Bonet, Director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, Jordi Albertí, autor del llibre “El silenci de les campanes” i Pere Joan Sureda, autor del llibre “Del bressol a la cuneta”.

Per la tarda, dos blocs més: El primer, sota el títol: Llibertat, convivència i perdó durant la guerra civil i la segona guerra mundial a la zona dels Pirineus. En el primer mòdul hi participaren: Ferran Sánchez Agustí, autor de més de 10 llibres sobre expedicions d’evasió a través dels Pirineus, Joan Pous, coautor de “Anarquia i república a la Cerdanya”, Albert Pintat, ex-cap del Govern d’Andorra i Maite Garcia, autora del llibre “La guerra civil als Pallars”. En el segon mòdul hi participaren: Josep Calvet, autor del llibre “Les Muntanyes de la Llibertat” i Claudi Benet, ministre de turisme i comerç del Govern d’Andorra i autor del llibre “Guies, fugitius i espies, Camins de pas per Andorra durant la Segona Guerra Mundial”.

Eduardo García, de Cadis, explicà les experiències del seu avi en una expedició d’evasió del desembre de 1937. Lloà l’actuació dels guies i del propietari de la Casa del Coll de Creus, Joan Coll, per la seva generositat en acollir-lo a casa seva.

Les diferents ponències posaren de manifest, amb exemples pràctics, l’actuació de moltes persones que independentment de la seva ideologia o forma de pensar optaren pel respecte a la llibertat de consciència, per la convivència i el perdó, en mig d’actuacions de totalitarisme i d’opressió.

Finalment, el tercer bloc estava dedicat a analitzar el tema de la Llibertat, la convivència i el perdó en la vida de sant Josepmaria Escrivà. El ponent fou Mn. Benet Badrinas, Postulador de la Causa de Canonització de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer.

Actuaren de moderadors: Daniel Arasa, periodista i escriptor; i per part de l’Associació, Glòria Gratacós i Jordi Piferrer. Féu la cloenda de l’acte, Ignasi Forcada, vicepresident de l’Associació.

Amb aquesta IV Jornada, l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra va voler contribuir a fomentar la concòrdia entre tots els homes, independentment de les seves ideologies o formes de pensament, així com fer un reconeixement a tots aquells que, com sant Josepmaria, foren perseguits injustament tant els anys de la guerra civil 1936-39, com en els anys de posterior repressió, així com en el període de la segona guerra mundial, que degut a la ocupació nazi del sud de França nombroses persones tingueren que travessar també els Pirineus en busca de la llibertat. L’organització d’aquesta IV Jornada coincideix precisament amb el 73è aniversari del pas de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer per les terres de la Baronia de Rialb i de l’Alt Urgell, al novembre de 1937, en el seu camí cap a Andorra cercant la llibertat que li era negada a causa de la persecució religiosa de l’època.

Nota.- Es pot veure un interessant vídeo sobre el respecte a la llibertad, en la predicació de sant Josepmaria Escrivà, editad per la “Oficina de Comunicació de la Prelatura de l’Opus Dei a Argentina”.