Travessant l’Aubenç

El passat dissabte 28 de febrer, Xavier Campmany acompanyat d’una altra persona, tots dos de Barcelona, van fer la travessa des de la Penella a Les Masies de Nargó, passant per Juncàs i travessant l’Aubenç per la canal de la Jaça, seguint el traçat del Camí d’Andorra.

En Xavier està investigant el camí que del 15 al 19 de juliol de 1937 va fer un parent seu de Barcelona. Van arribar a Peramola el dia 29 de juny i després de moltes peripècies van sortir cap a Andorra la matinada del 15 de juliol. Aquesta expedició és la mateixa que està descrita a l’apartat d’història de la web, que feren els nebots de Mateu Molleví Roca (el nomenat Mateo “el lechero”, que fou el contacte a Barcelona de l’expedició de sant Josepmaria Escrivà). Aquests nebots eren en Francesc i en Pau Molleví Serra. Per tenir més detalls d’aquesta expedició pulsar aquí.

Pel que ens descriuen els dos Diaris: el d’en Francesc Molleví Serra i el que té en Xavier Campmany, la ruta seguida per aquesta expedició, fou: Peramola, Juncàs, Canal de la Jaça, Riu de Sallent, Muntanya de Nargó, Muntanya de Santa Fe, Riu de Cabó, pujada a Ares. Fins aquí el camí segueix pràcticament la mateixa ruta del Camí d’Andorra. És a partir d’Ares que es perd una mica el rastre, però per les descripcions dels dos diaris fa pensar que seguiren el camí tradicional de la carena de Boumort, cap a Castellàs, Biscarbó, Port del Cantó, Sant Joan de l’Erm, Bosc de Santa Magdalena, Cortals de Civís, Coll de Laquell, Bexissarri i Sant Julià de Lòria. Tanmateix que a partir d’Ares, molt poques expedicions seguien el camí que tenim traçat nosaltres, el que denominem Camí d’Andorra. Josep Cirera el seguia perquè passava per casa seva, Cal Roger, i per a ell era més segur que anar per Sant Joan de l’Erm, com era més usual.

Així descriu Xavier Campmany la travessa de l’Aubenç.

Aquest cap de setmana he fet la Canal de la Jaça sortint de la formatgeria artesana (La Penella) que hi ha al camí de Juncàs, passant per la casa d’Aubenc i arribant a les Masies de Nargó. Allà havia deixat una bicicleta que em va permetre tornar a recollir el cotxe a la formatgeria.

Ha estat una gran experiència que m’ha permès imaginar lo molt dur que fóra fer-ho l’any 37 sense material i mal alimentats.

Vull constatar la magnífica feina que heu fet en la adequació i senyalització del camí. Sense aquesta feinada no ho haguéssim aconseguit pas.

Ho vàrem fer dues persones i ens va costar unes 7 hores. Tinc marcada la ruta amb GPS Gàrmin (fitxer de terminació TRK), suposo que vosaltres ja la tindreu, però per si fos d’utilitat l’he afegit juntament amb el camí i el perfil. La ruta va ser de 18,21Km. i 956 metres de ascens acumulat.

Repeteixo, moltes gràcies per la feina feta, en benefici de la comunitat, d’una qualitat excel·lent.

Agraïm enormement a Xavier Campmany tot el material que ens ha fet arribar i animem a tots els que fan alguna part del recorregut que ens enviïn també las seves experiències.