Una festa ben arrelada a Andorra

Unes 170 persones es van aplegar el dia 28 de juny a la zona dels Prats del Gastó, a Fontaneda, per celebrar el tercer Aplec de sant Josepmaria Escrivà. Amb aquesta festa s’ha volgut commemorar el 77è aniversari del pas de sant Josepmaria per Andorra. La celebració s’ha dut a terme molt a prop de la frontera per on el fundador de l’Opus Dei va entrar en territori andorrà la tardor de 1937, durant la persecució religiosa en la Guerra Civil espanyola. L’acte ha consistit en una missa, presidida per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, juntament amb el Dr. Antoni Pujals, vicari de la delegació de l’Opus Dei a Catalunya i tres sacerdots més: Mn. Josep Chisvert, rector de la parròquia de Sant Julià de Lòria, Mn. David Codina, secretari del bisbe d’Urgell i Mn. Pere Pascual, de Barcelona. A continuació hi hagué la benedicció del nou oratori de la Mare de Déu de Canòlich i finalment un dinar popular.

El cònsol menor de la parròquia, Hble. Sr. Manel Torrentallé, ha destacat que després de tres edicions, ‘aquest aplec està ben consolidat’, ja que ha acollit més d’un centenar de persones vingudes d’arreu de Catalunya. A banda, Torrentallé ha destacat el ‘fet històric’ que ha suposat la benedicció d’un nou Oratori dedicat a la Mare de Déu de Canòlich. Es tracta del tercer que es dedica a la Patrona de Sant Julià, i està ubicat a l’inici del camí del coll de la Gallina per la vessant de Fontaneda. En aquest sentit, el Cònsol menor ha destacat que ‘a través del coll de la Gallina també es pot anar a Canòlich, és un lloc de peregrinació i amb aquest oratori ja queda confirmat’.

L’arquebisbe d’Urgell va lloar la iniciativa de l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, en senyalitzar els 101Km del seu recorregut i organitzar aquest aplec en honor de sant Josepmaria. Va destacar ‘el camí dur’ que va haver de fer el fundador de l’Opus Dei per arribar a Andorra, ‘on va ser acollit i estimat, i on va trobar la llibertat’. En aquest sentit, durant la seva homilia, l’arquebisbe Vives ha destacat que ‘a Andorra ens agrada ser vistos com a país de llibertat, tal com ens va veure sant Josepmaria, i volem que segueixi sent així, sense fer distincions entre persones’.

En declaracions a l’Agència de Notícies d’Andorra (ANA), Mons. Joan-Enric Vives també ha qualificat d’històric el fet que coincidint amb aquest aplec s’hagi ‘inaugurat un tercer oratori dedicat a la Mare de Déu de Canòlich, la nostra gran patrona, que té el seu santuari gran, però que després té uns oratoris petits, repartits per tota la geografia de la nostra parròquia’.