A començaments de juny celebrem aquesta tradicional festa

El passat dissabte dia 13 de juny vam celebrar la festa de Santa Maria de Feners, una advocació de la Mare de Déu que es venera a Argolell des de fa molts secles, ja que la imatge és una talla de fusta romànica que està a l’ermita, també romànica, que porta el seu nom. També la gent d’Arduix li té devoció, ja que l’ermita està situada entre aquests dos pobles del Pirineu, tocant la frontera andorrana.

Tradicionalment aquesta festa se celebrava el dia 1 de juny, però enguany no l’hem pogut celebrar fins el dia 13. Ha coincidit que aquest mateix dia vam fer la Caminada del mes de juny, des d’Argolell fins a Sant Julià de Lòria.

El canvi de dia ha despistat a algú dels assistents habituals, que no hi pogué arribar. De totes maneres vam ser-hi 25 persones: 9 de la zona de les Valls de Valira i 16 d’altres parts de Catalunya i d’Andorra. D’Argolell hi assistiren de Cal Caminal, de Cal Martí i de Cal Sant Miquel, acompanyats per alguns parents seus que baixaren d’Andorra; set persones vingueren de Lleida, un de Tarragona, tres de Girona i quatre d’Igualada i Barcelona.

Va ser un dia molt agradable que ens proporcionà l’ocasió de saludar de nou a la gent d’aquestes contrades dels Pirineus, que tant ens ha ajudat a refer el Camí d’Andorra, per on va passar sant Josepmaria Escrivà de Balaguer la nit del 1 al 2 de desembre de 1937.