Poguérem reviure els esdeveniments que succeïren a la tardor de 1937

Diumenge, 20 de novembre, es va celebrar a Pallerols de Rialb la tradicional Festa de la Trobada de la Rosa, organitzada per l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

La festa va començar a les 11.30 amb la projecció del documental sobre l’aventura de sant Josepmaria en el seu camí d’evasió cap a Andorra, a causa de la persecució religiosa durant la guerra civil espanyola de 1936-39. En el vídeo es ressalten les dificultats i patiments que van suportar els components del grup on anava sant Josepmaria i en especial es descriu l’angoixa que el sant va experimentar la nit del 21 al 22 de novembre de 1937 davant el dubte de si estava o no fent la voluntat de Déu continuant el camí d’evasió que havia començat el dia 8 d’octubre a Madrid. La rosa que va trobar a l’església, a la matinada del dia 22, el va omplir de pau i li va confirmar en la decisió de continuar cap a Andorra, segur que estava fent la voluntat de Déu.

Després del vídeo va haver-hi una visita guiada a la rectoria i l’església, i a continuació -a les 12:30- va tenir lloc la processó al voltant de l’església amb la imatge de la Mare de Déu, cantant els Goigs del Roser de Pallerols.

Un cop a l’església es va celebrar la missa de la Festivitat de Crist Rei que va ser presidida per Mn. Pere Calmell, sacerdot de l’Opus Dei i concelebrada amb Mn. Lluís Ruiz, Rector de la parròquia de Solsona. A l’homilia, Mn. Pere va ressaltar que la reialesa de Crist va ser conseqüència de la seva obediència a la voluntat del Pare que el va portar a la mort de creu per la salvació de tots els homes. Va ser davant Pilat i també a la creu, poc abans de morir, que va declarar obertament que ell era Rei.

Recordant el pas de sant Josepmaria per Pallerols també va ressaltar l’obediència del fundador de l’Opus Dei a la Voluntat de Déu que el va impulsar a seguir el camí cap a Andorra per continuar l’obra que Déu li havia encomanat.

També nosaltres hem de procurar seguir en tot moment, dia a dia, la Voluntat de Déu; i per això tenim l’ajuda de Maria que va estar al costat de Jesús al peu de la creu; també va estar a Pallerols confortant sant Josepmaria en moments d’angoixa, i és contínuament al costat nostre en els moments difícils per donar-nos força en el nostre camí cap a la santedat, que no és altra cosa que lluitar per fer la voluntat de Déu.

En acabar l’Eucaristia, va tenir lloc la veneració de les relíquies de sant Josepmaria i tot seguit ens dirigírem al cementiri per resar pels difunts de Pallerols. Es va tancar la celebració litúrgica amb el cant del Rosa d’Abril.

Alguns dels assistents van dinar pels voltants de Pallerols i altres van anar als pobles i masies properes.

A les 4 de la tarda hi va haver el rés del Rosari.

Com cada any, va ser una festa entranyable amb l’assistència d’unes 100 persones: la major part de Lleida i Barcelona; també de Madrid, Andorra, Sevilla; de Solsona, de la comarca del Pallars, de la Vall de Cabó, i d’altres indrets de l’Alt Urgell. No hi podien faltar els habitants de la Baronia de Rialb: el seu alcalde Sr. Antoni Reig i la Consellera de Cultura Dolors Caelles, les famílies de l’Empordanès, de Cal Solé i d’altres.

Un dia fred, però assolellat, en què vam poder reviure joiosos aquelles jornades de novembre de 1937 quan sant Josepmaria va passar per aquests llocs en el seu camí cap a Andorra.