Un dia per a recórrer a la Mare de Déu del Roser de Pallerols

Dissabte 24 de novembre va tenir lloc a Pallerols (Baronia de Rialb) la tradicional Trobada de la Rosa, una festa que recorda el fet que sant Josepmaria Escrivà va trobar, dins de l’església de Pallerols, una rosa de fusta daurada, ara fa 81 anys, quan es dirigia cap a Andorra travessant els Pirineus, durant la persecució religiosa de la Guerra Civil. Una troballa que li retornà la pau interior.

Un any més es van reunir un bon grup de fidels, convocats pels “Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra”. Una trobada que comença amb la processó al voltant de l’església portant la imatge de la Mare de Déu del Roser, que llueix a la seva mà una còpia fidedigna de la rosa de fusta que va trobar el sant a Pallerols. Una processó que s’acompanya amb el cant dels Goigs a la Mare de Déu del Roser, amb música del Germà Odiló Maria Planàs i lletra del Pare Oriol Diví, monjos de Montserrat, que en una de les estrofes explica el favor obrat a Pallerols, i que diu així:

“Si pertot recança es posa

una nit de fosca i dol,

a Pallerols una rosa

el neguit mudà en consol.

La Verge en aquest afer

vegé sant Josepmaria:

la Senyora li oferia

una rosa del Roser.”

Tot seguit, a l’església parroquial de Sant Esteve de Pallerols va tenir lloc la celebració de la Missa, que va estar presidida per Mn. Carles Palos de la Prelatura de l’Opus Dei, amb qui van concelebrar els Rectors Mn. Bonifaci Fortuny i Mn. Jaume Mayoral. També van acompanyar els actes de la Trobada l’Il·lm. Sr. Antoni Reig, Alcalde de la Baronia de Rialb, i la Regidora de Cultura, Sra. Maria Dolors Caelles.

A l’homilia, Mn. Carles va fer un repàs dels dies que sant Josepmaria va romandre a Barcelona, Pallerols i l’Alt Urgell, del 10 d’octubre al 2 de desembre de 1937, glosant els fets més rellevants ocorreguts durant el seu camí cap a Andorra, acompanyat de set persones més que es dirigien espiritualment amb ell.

En el memento de difunts es va tenir un record especial per l’Ignasi Forcada, que va morir el passat 22 de març.

Després de la missa, i seguint el costum, va tenir lloc una pregària davant del petit cementiri de Pallerols, per recordar els difunts i encomanar-los en la pregària de tots els assistents. Mn. Bonifaci va dirigir aquest moment de record de tots els difunts allí enterrats i d’arreu.

Tot seguit un refrigeri per a tots els assistents, i després un dinar popular per la zona dels voltants de Pallerols, en un assolellat dia que va ajudar a compartir aquest moment festiu entre aquells que van continuar la diada a la zona.

La festa acabà a les 4 de la tarda amb el rés del Rosari i la veneració d’una relíquia de sant Josepmaria.