Magnífica celebració de la Trobada de la Rosa a Pallerols de Rialb

El passat 19 de novembre vàrem celebrar a Pallerols de Rialb la tradicional Festa de la Trobada de la Rosa, amb la que commemorem el fet que sant Josepmaria va trobar al terra de l’església de Pallerols una rosa de fusta daurada que el confirmà en la seva decisió de continuar cap a Andorra després de passar una nit de forts patiments interiors, intentant descobrir si aquesta era la voluntat de Déu.

Confortat per aquest favor de la Mare de Déu continuà amb decisió el seu camí cap a Andorra amb la seguretat de què estava complint la voluntat de Déu, segons va ser la seva constant al llarg de la seva vida.

Hi assistiren més de 100 persones, de la Baronia de Rialb, Andorra, Lleida, Girona, Ponts, Artesa de Segre, Barcelona i altres pobles de Catalunya. No hi faltaren les famílies de les cases més properes a l’església de Pallerols: els de Cal Vilaró -Pere Sala i família- i els de l’Empordanès, la Marina amb els seus fills Campabadal. Com cada any en un lloc preferent hi havia l’alcalde de la Baronia de Rialb, en Pere Prat.

Concelebraren l’Eucaristia, Mn. Jaume Poy -sacerdot de la Prelatura de l’Opus Dei que viu a Lleida- i Mn. Jaume Mayoral, rector de Ponts, que cedí la presidència de la celebració a Mn. Jaume Poy. Tot i que no havia faltat mai, des de l’inici de la Festa de la trobada de la Rosa, aquest any no hi poder assistir Mn. Bonifaci Fortuny per trobar-se una mica indispost. Preguem a Déu que es recuperi ben aviat d’aquesta petita malaltia.

Com cada any, començà la celebració amb una processó al voltant de l’església de Pallerols, seguida de la celebració de l’Eucaristia i les absoltes pels difunts de Pallerols i pels socis i amics de Pallerols que han mort durant els anys 2010 i 2011 que són: Domingo Inglavaga, “el Minguet”, el 20.05.2010, Josep Cirera i Fàbrega, que morí el 5.10.2010, Maria Pilar Torra, de Manresa, el 24.10.2010, Francesc Riart, de Peramola, el 1.11.2010, Francesc Beato, del CEC de Barcelona, el 7.11.2010, Emili Segon Baró, de Peramola, 20.05.2011, Germà Odiló Maria Planàs, monjo de Montserrat, 22.07.2011, Josep Vilaseca, de Puigpinós i Solsona, 27.07.2011.

Hem de fer especial esment de l’aportació dels cants litúrgics a càrrec de la Coral d’Antics Escolans de Montserrat, que donaren un relleu especial a tota la celebració.

Els que volgueren dinaren per la rodalia de Pallerols, o bé a l’Empordanès o als pobles veïns, i a les quatre de la tarda ens tornàrem a reunir a l’església de Pallerols per resar el rosari i a continuació es veneraren les relíquies de sant Josepmaria.

Una vegada més poguérem comprovar que la Mare de Déu del Roser de Pallerols ens indica a cadascú de nosaltres el “camí personal” -com digué en una ocasió el prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría- i ens omplí de pau i serenor com féu al matí del 22 de novembre de 1937 amb sant Josepmaria, segons escriví ell mateix uns dies més tard recordant aquell moment:

Entonces, con moción interior que coaccionaba mi voluntad, le dije al Señor: “si estás contento de mí, haz que encuentre algo”, y pensé en una flor o adorno de madera de los desaparecidos retablos. Volví a la iglesia (estaba en la sacristía), miré por los mismos sitios donde había mirado antes…, y encontré en seguida una rosa de madera estofada. Me puse muy contento y bendije a Dios, que me dio aquel consuelo, cuando estaba lleno de preocupación por si estaría o no Jesús contento de mí.